Bernardo Moreira

Bernardo Moreira begon zijn jazzcarrière in 1985 als lid van het Moreiras Jazztet, waarin ook zijn broers João Moreira en Pedro Moreira speelden. Hij studeerde bij Niels-Henning Orsted Pedersen, Rufus Reid en Reggie Workman en volgde les bij Fernando Flores aan de Academia de Amadores de Música de Lisboa.

De voorbije twintig jaar gaf Moreira zelf les in verscheidene scholen, waaronder de Hot Clube de Portugal Jazz School (1990-2008) en ESML (Escola Superior de Música de Lisboa), waar hij nog altijd deel uitmaakt van de faculteit.

Moreira speelde op talrijke jazzfestivals en podia met muzikanten als Rich Perry, Eddie Henderson, Norman Simmons, Al Grey, John Stubblefield, Carl Burnett, Frank Lacy, Daniel Humair, Rodney Green, Matt Renzi, Jacob Sacks, John Ellis, Peters Bernstein, Freddie Hubbard en Kenny Wheeler. Hij werd ook te gast gevraagd bij het Gulbenkian Orchestra, het Orquestra Metropolitana de Lisboa, het Orquestra Nacional do Porto en het Orquestra do Teatro de São Carlos.

Bernardo realiseerde cd-opnames en nam deel aan projecten met Bernardo Sassetti, João Paulo Esteves da Silva, Filipe Melo, Rui Caetano, Sérgio Pelágio, Bruno Santos, Joana Machado, André Sousa Machado, Paulo Bandeira en vele anderen. De laatste jaren reisde hij de wereld af met het Maria João/Mário Laguna Quartet, het Mário Laguna Trio, het Flora Purim/Ayirto Moreira Quintet en met de zangeres Cristina Branco.

 

Bernardo Moreira