Davidsfonds Academie

In samenwerking met Davidsfonds Academie bieden we bij enkele concerten een extra programma aan.

 

Cursus: Beethovens pianoconcerto’s
donderdag 27 oktober 2016 om 15:00 

Ludwig van Beethoven blijft tot de verbeelding spreken als ‘de dove componist’. Toch begon Beethoven zijn carrière als pianist. Al op zeer jonge leeftijd maakte hij furore als pianovirtuoos en improvisator. Niet toevallig vormt zijn pianomuziek de kern van zijn oeuvre. Dramaturg Tom Janssens geeft u meer achtergrond bij Beethovens pianoconcerto’s en vertelt hoe ontwikkelingen in de instrumentenbouw invloed hadden op zijn muziek. In deze cursus ontdekt u verder welke vernieuwingen Beethoven introduceerde en ook het concertleven van zijn tijd komt aan bod. Zo komt u niet onbeslagen aan de start van de integrale uitvoering van Beethovens pianoconcerto’s.


Cursus: Prokofjev, Eisenstein en tsaar Ivan
vrijdag 3 februari 2017 om 15:00

Bij aanvang van de Tweede Wereldoorlog wilde Jozef Stalin een film die het beeld van de legendarische Ivan de verschrikkelijke zou bijstellen. Filmmaker Sergej Eisenstein kreeg de opdracht om het brute geweld en dwangregime van de eerste Russische tsaar goed te praten. Eisenstein sloeg de handen in elkaar met Prokofjev, maar ze hadden echter een andere visie dan hun opdrachtgever. Maak uitvoerig kennis met alle hoofdrolspelers uit het verhaal: tsaar Ivan, Stalin, Eisenstein en natuurlijk ook Prokofjev. Zo bent u helemaal voorbereid op deze bijzondere uitvoering van Prokofjevs magistrale partituur.
 

Cursus: Lucifer in literatuur en muziek
zaterdag 25 februari 2017 om 17:30

De Latijnse term lucifer betekent ‘lichtbrenger’ en verwijst eigenlijk naar de morgenster. Toch associëren we Lucifer vooral met de duisternis en de duivel. Doorheen de eeuwen trad dit personage op in verschillende kunstvormen, van Dantes Divina Commedia over Lucifer van Vondel tot hedendaagse televisieseries. Ontdek meer over de figuur van Lucifer en de manier waarop hij geportretteerd wordt in het oratorium van Peter Benoit, de peetvader van de Vlaamse muziek. Een unieke kans om u voor te bereiden op deze zeldzame uitvoering van Benoits meesterwerk.
Info & inschrijven >>>


Introductie: Maurice Ravel
zondag 2 april 2017 om 9:30

De Boléro, het balletstuk dat Maurice Ravel componeerde voor danseres Ida Rubinstein, geldt als een van de absolute meesterwerken van het klassieke repertoire. De manier waarop de componist één enkele melodie continu herhaalt, illustreert zijn uitzonderlijk gevoel voor kleur, sfeer en ritme. Op de Ravel Happening komen alle aspecten van zijn wonderlijke schrijfstijl aan bod: bontgekleurde orkestmuziek, maar ook intimistische kamermuziek, visionaire pianomuziek en volkse liederen. Start de Ravel Happening met een uitgebreide lezing, zodat u met volle teugen geniet van deze muzikale dag.
Info & inschrijven >>>