De grote ontmoeting (LO)

Workshop muziek en beweging en repetitiebezoek - Co-productie met De Veerman

Voor dit tweedaagse project slaan het Antwerp Symphony Orchestra en de docenten van de kunsteducatieve organisatie De Veerman de handen in elkaar om kinderen op een interactieve en creatieve manier met de muziek van een bekende componist te laten kennismaken. Tijdens een workshop op school treden ze in diens voetspoor en toveren ze al musicerend en bewegend een van zijn composities om tot hun eigen meesterwerk. 

Het eigenlijke werk horen ze tijdens een generale repetitie van het Antwerp Symphony Orchestra. De muzikanten spelen dan al op concertlocatie en leggen er de laatste hand aan hun uitvoering. Na afloop hebben de leerlingen in kleine groepjes in de wandelgangen van de concertzaal een speeddate met een aantal orkestleden. De leerkrachten ontvangen een box met creatieve opdrachten om te reflecteren over hun muzikale indrukken.


BEETHOVEN
De grote ontmoeting voor 3e en 4e leerjaar

Energie en heroïek zijn kernwoorden in de muziek van Ludwig van Beethoven. Niet toevallig draagt zijn Derde symfonie als ondertitel ‘eroica’: de heroïsche. De partituur moest een grootse compositie worden, gewijd aan zijn politieke held Napoleon, voor wie Beethoven als overtuigd republikein grote bewondering had. Maar toen Napoleon zichzelf tot keizer kroonde, kraste de componist met zoveel kracht de woorden ‘intitolata Bonaparte’ uit het titelblad dat er gaatjes in het manuscript zitten. Maar de heroïek, die bleef: Beethovens symfonie raast als een woedende storm, treurt als een begrafenismars en trekt oorlogszuchtig ten strijde. Muzikaal avontuur, in symfonische verpakking.

Datum

 • Workshopdag op school
  ma 19 of di 20.02.2018 (vast te leggen bij reservatie)
 • Bezoek generale repetitie
  do 22.02.2018 14:00-16:00
  Koningin Elisabethzaal, Antwerpen

Duur

 • Workshop: 1 volledige dag
 • Repetitie: halve dag

Prijs
€10 per leerling

---

BERNSTEIN
De grote ontmoeting voor 5e en 6e leerjaar

Met de dansmusical West Side story componeerde Leonard Bernstein een absolute wereldhit. Zijn maatschappijkritische liefdesverhaal verplaatst de beroemde geschiedenis van Romeo en Julia naar New York, waar een Pools-Amerikaanse bende strijdt tegen een bende Puerto Ricanen. Uit beide kampen bloeit de onmogelijke liefde op tussen Tony en Maria. Het leven is mooi in Amerika, maar dan moet je wel blank zijn, klinkt het. Van bossanova tot mambo: onder leiding van de gedreven dirigente Elim Chan zet het Antwerp Symphony Orchestra de meest sprankelende dansmuziek van West Side story op een rij.

Datum

 • Workshopdag op school
  tussen vr 10.11.2017 en do 16.11.2017 (vast te leggen bij reservatie)
 • Bezoek generale repetitie
  vr 17.11.2017 14:00-16:00
  Koningin Elisabethzaal, Antwerpen

Duur

 • Workshop: 1 volledige dag
 • Repetitie: halve dag

Prijs
€10 per leerling


Benieuwd naar De grote ontmoeting? Bekijk hier het videoverslag >>>