De grote ontmoeting (LO)

Workshop muziek en beweging en repetitiebezoek - Co-productie met De Veerman

Voor dit tweedaagse project slaan het Antwerp Symphony Orchestra en de docenten van de kunsteducatieve organisatie De Veerman de handen in elkaar om kinderen op een interactieve en creatieve manier met de muziek van een bekende componist te laten kennismaken. Tijdens een workshop op school treden ze in diens voetspoor en toveren ze al musicerend en bewegend een van zijn composities om tot hun eigen meesterwerk. 

Het eigenlijke werk horen ze tijdens een generale repetitie van het Antwerp Symphony Orchestra. De muzikanten spelen dan al op concertlocatie en leggen er de laatste hand aan hun uitvoering. Na afloop hebben de leerlingen in kleine groepjes in de wandelgangen van de concertzaal een speeddate met een aantal orkestleden. De leerkrachten ontvangen een box met creatieve opdrachten om te reflecteren over hun muzikale indrukken.

---

BRAHMS - voor 3e en 4e leerjaar VOLZET

Ontmoet… een romantische dwarsligger! 
‘Een symfonie is geen grap!’, donderde Johannes Brahms. Toch was hij geen zwartkijker. Achter de ernstige baard van deze korzelige Duitser stak een humoristische man met een liefde voor grote pullen bier en een hekel aan hemdboordjes. Zijn Tweede symfonie is een van zijn absolute meesterwerken. Lyrische hoornmelodieën, lieflijke houtsolo’s en een zoemende strijkersgroep maken deze zorgeloos mooie symfonie tot een heerlijke luisterbelevenis. Elke maat plaatst Brahms in de gloed van een stralend herfstzonnetje. Bovendien is het ook een gesofisticeerde constructie. De hele openingsbeweging bijvoorbeeld, wordt ontvouwd met behulp van slechts twee motiefjes. Wie ze eenmaal in de oren heeft, luistert met de voelsprieten van een echte componist.

 • Datum Workshopdag op school
  di 26.03.2019, do 28.03.2019, vr 29.03.2019 of ma 01.04.2019 (vast te leggen bij reservatie)
 • Bezoek generale repetitie
  di 02.04.2019 van 14:00 tot 16:00 

---

DVOŘÁK - voor 5e en 6e leerjaar VOLZET

Ontmoet… een volkse duizendpoot!
Als slagersjongen had Antonín Dvořák meer dan alleen opera’s paraat. De beroemdste Bohemer uit de muziekgeschiedenis schreef een impressief oeuvre bij elkaar waarin elke melodie heel erg haar best doet om nog perfecter te zijn dan de vorige. Geen toeval dat New York hem in 1892 naar Amerika haalde om er directeur te worden van het nieuwe conservatorium. Met zijn laatste symfonie, bijgenaamd Uit de Nieuwe Wereld, stuurde de componist een muzikale postkaart naar het ‘oude’ Europa. Tegelijk dompelde hij zich onder in de Amerikaanse muziekcultuur. Hij liet transcripties maken van indianenmelodieën, bestudeerde negrospirituals en gaf zelf het goede voorbeeld door in zijn nieuwe symfonie Afro-Amerikaanse en Indiaanse invloeden te verwerken.

 • Datum Workshopdag op school
  di 06.11.2018, do 08.11.2018, vr 09.11.2018 of ma 12.11.2018 (vast te leggen bij reservatie)
 • Bezoek generale repetitie
  di 13.11.2018 van 14:00 tot 16:00