John Fiore

Rol
Gastdirigent

John Fiore is geboren in een muzikaal gezin in New York. Zijn eerste muzikale opleiding kreeg hij logischerwijs van zijn vader, een pianist en koordirigent, en zijn moeder, een zangeres. Fiore leerde als kind piano, cello en andere snaarinstrumenten bespelen. Zijn eerste professionele muzikale activiteiten vingen aan toen hij veertien jaar oud was. Zes zomers lang was hij als pianist en muziekcoach verbonden bij de jaarlijkse productie van Wagners Der Ring des Nibelungen in de Seattle Opera. Daarna studeerde hij aan de Eastman School of Music in Rochester, New York. In 1981 vervoegde hij de medewerkers van de Santa Fe Opera waar hij affiniteit kreeg met de opera’s van Strauss.

Op korte tijd werd hij een geprezen assistent in drie van de meest gerespecteerde Noord-Amerikaanse muziekorganisaties: San Francisco Opera, Chicago Lyric Opera en de Metropolitan Opera. In de zomer van 1986 trok Fiore naar Europa waar hij als assistent meewerkte aan verschillende producties van onder andere Zubin Mehta en Daniel Barenboim. Terug in Amerika debuteerde hij in datzelfde jaar in de San Francisco Opera waar hij Gounods Faust dirigeerde.

Fiore was de eerste muziekdirecteur in meer dan tien jaar van het Norwegian Opera & Ballet. Tussen 2009 en 2015 dirigeerde hij elk seizoen meer dan dertig uitvoeringen. Naast het leiden van opera’s en balletten, dirigeerde hij ook verschillende concerten met symfonische muziek, waaronder verschillende wereldpremières. Daarnaast was Fiore van 1998 tot 2009 hoofddirigent van het Duitse Oper-am-Rhein, waar hij er eveneens een drukke agenda op nahield. Tijdens de langdurende samenwerking met dit huis leidde hij meer dan zestig verschillende opera’s. Ook was Fiore in die periode algemeen muziekdirecteur van de Düsseldorfer Symphoniker.

Fiore is regelmatig gastdirigent bij toonaangevende operahuizen. In Europa was hij te zien in onder andere de Bayerische Staatsoper, de Deutsche Oper Berlin, het Grand Théâtre de Genève en het Nationaal Theater in Praag. Tevens dirigeerde Fiore ook vaak in de Cologne Opera, het operahuis waar hij in 1990 zijn Duits debuut maakte met Puccini’s Manon Lescaut. In de Verenigde Staten was hij regelmatig te gast in de Metropolitan Opera waar hij meer dan honderd uitvoeringen dirigeerde.

In de voorbije seizoenen dirigeerde Fiore verschillende werken van de twintigste eeuw, waaronder Janáceks opera’s, Bergs Lulu, Debussy’s Pelléas et Mélisande en Ligeti's Le Grand Macabre. In het seizoen 2014-2015 leidde hij een nieuwe Jirí Herman-productie van de opera Pád Arkuna, het laatste werk van de Tsjechische componist Zdenek Fibich, in het Nationaal Theater van Praag. In datzelfde seizoen dirigeerde hij de wereldpremière van Jüri Reinvere's Peer Gynt en Hindemiths Sancta Susanna in de Norwegian Opera.