Markus Groh

Als winnaar van de Koningin Elisabethwedstrijd in 1995 vestigde Markus Groh wereldwijd de aandacht op zich. Sindsdien werd hij uitgenodigd om samen te werken met dirigenten als Ivan Fischer, Rafael Frübeck de Burgos, Hans Graf, Neeme Järvi, Hannu Lintu, Fabio Luisi, Ludovic Morlot en Kent Nagano. Onlangs speelde Groh in de Hayes Piano Series in Kennedy Center en rondde hij een cyclus van de pianoconcerti van Bartók af met het Florida Orchestra onder leiding van Stefan Sanderling. 

Voordien maakte Groh in Amerika zijn opwachting bij de symfonieorkesten van Baltimore, Cincinnati, Cleveland, Detroit, New York, Philadelphia, San Francisco en vele andere. Daarbuiten trad hij op met onder andere de Bamberger Symphoniker, het Beijing Symphony Orchestra, de Berliner Symphoniker, het Budapest Festival Orchestra, het Residentie Orkest, het St. Petersburg Philharmonic Orchestra, het London Symphony Orchestra, het Leipzig Gewandhausorchester en de Warsaw Philharmonic.

Groh wordt wereldwijd geprezen omwille van zijn vertolkingen van Liszt. Zijn Liszt-cd van 2006 werd door Gramophone Magazine uitgeroepen tot ‘Editor’s Choice’. Recitals gaf Groh voor de Friends of Chamber Music Denver, de Friends of Chamber Music Kansas City, de Vancouver Recital Society en The Frick Collection in New York. Als kamermusicus toert hij met de leden van het Tokyo String Quartet. Hij vormt ook een pianokwartet met leden van de Berliner Philharmoniker.

Groh is stichter en artistiek directeur van het Bebersee Festival nabij Berlijn. Hij was student bij Konrad Richter in Stuttgart en bij Hans Leygraf in Berlijn en Salzburg. Momenteel is hij pianoprofessor aan de Universität der Künste Berlin.

www.markusgroh.org

 

Markus Groh