New York Philharmonic

Dag
donderdag 23.03.2017 - 20:00

Koningin Elisabethzaal

Straat
Astridplein 26
Postcode
2018
Woonplaats
Antwerpen
The chairman dances
Vioolconcerto nr. 1 in D, opus 19
Symphonie fantastique, opus 14 (épisode de la vie d’un artiste)
Price range
€35 - €105

Andere bestelopties

Ticketbalie

  • Koningin Astridplein 26
    2018 Antwerpen
    03 213 54 06
  • openingsuren: di, do en vr van 14:00 tot 17:00

Over dit concert

De New York Philharmonic trapt af met The chairman dances van John Adams. Een vrolijk en swingend instrumentaal stuk uit de legendarische opera Nixon in China. Het Eerste vioolconcerto van Prokofjev zit niet verlegen om een verrassende wending meer of minder. Nu eens zingt de viool lyrisch, dan weer wordt ze woest gegeseld, om vervolgens sprookjesachtig weg te zweven. Dat doet ze in de kundige handen van Frank-Peter Zimmermann. Na de pauze halen Alan Gilbert en zijn orkest alles uit de kast in Berlioz' Symphonie fantastique. Vernieuwend op zowat alle vlakken daalt de ongelukkig verliefde componist af in een psych(edel)ische hellevaart. Een knap staaltje van artistieke zelftherapie die ook op u zijn heilzame werking niet zal missen!

*Aangepaste kortingsvoorwaarden van toepassing voor dit concert. Dit concert is een productie van deSingel. In co-presentatie met het Klarafestival ehet Antwerp Symphony Orchestra.

Bio's

Alan Gilbert

Alan Gilbert

Functie
Gastdirigent

Alan Gilbert werd in 2009 aangesteld als muziekdirecteur van de New York Philharmonic en is Conductor Laureate van de Royal Stockholm Philharmonic, waar hij voor acht jaar muziekdirecteur was. Als gastdirigent treedt hij op bij orkesten als de Berliner Philharmoniker, het Koninklijk Concertgebouworkest, het Cleveland Orchestra, het Boston Symphony Orchestra en het Philadelphia Orchestra. Gilbert was voor meer dan tien jaar Eerste Gastdirigent van het NDR Elbphilharmonie Orchester in Hamburg en leidde operaproducties bij de Metropolitan Opera, de Los Angeles Opera, Opernhaus Zürich, de Royal Swedish Opera en de Santa Fe Opera.

Lees verder
New York Philharmonic

New York Philharmonic

De in 1842 opgerichte New York Philharmonic is het oudste symfonieorkest van de Verenigde Staten. Het orkest kent een rijk verleden dankzij legendarische dirigenten als Pierre Boulez, Leonard Bernstein, Arturo Toscanini, Willem Mengelberg en Gustav Mahler. Van bij het begin zette het orkest componisten aan het schrijven, gaande van Dvořák en Rachmaninoff tot Berio, Adams, Lindberg, Corigliano en Salonen. De New York Philharmonic kan er prat op gaan vaak een voortrekkersrol gespeeld te hebben bij nieuwe ontwikkelingen op vlak van media en communicatie. Het bereikt momenteel een gigantisch publiek van zo’n vijftig miljoen muziekliefhebbers dankzij live concerten, uitzendingen, digitale opnamereeksen en een gevarieerd educatief programma.

Lees verder
Frank Peter Zimmermann

Frank Peter Zimmermann

Instrument
viool

Violist Frank Peter Zimmermann staat garant voor onbaatzuchtige muzikaliteit, briljantie en levendige intelligentie. Al ruim drie decennia is hij als solist en kamermusicus een gevestigde waarde op het concertpodium. Zijn repertoire omvat zowat alle vioolconcerti van Bach tot Ligeti en deze werken verzilverde hij ook op cd voor EMI Classics, Sony Classical, BIS, Ondine, Teldec Classics en ECM Records. Hij gaf de wereldpremières van werken van Lindberg, Pintscher, Dean en Augusta Read Thomas. Zijn opnames en muzikale verdiensten werden gelauwerd met diverse prijzen en onderscheidingen.

Lees verder