Sergej Katsjatrian speelt Sjostakovitsj

Dag
zaterdag 16.12.2017 - 20:00

Koningin Elisabethzaal

Straat
Astridplein 26
Postcode
2018
Woonplaats
Antwerpen
Vioolconcerto nr. 1 in a, opus 77
Symfonie nr. 1 in D
Price range
Tickets vanaf €16

Andere bestelopties

Ticketbalie

  • Koningin Astridplein 26
    2018 Antwerpen
    03 213 54 06
  • openingsuren: di, do en vr van 14:00 tot 17:00

Over dit concert

Contrasten. De muziek van Mahler en Sjostakovitsj staat er bol van. Markus Stenz voert het Antwerp Symphony Orchestra aan in twee emotioneel veelzijdige kleppers uit het symfonische repertoire. Mahlers Eerste symfonie opent met het ontwaken van de natuur en eindigt volgens de componist met een muzikale strijd ‘waarin de zege het verste verwijderd is, wanneer we die het dichtste bij wanen.’ In het verschroeiend intense Eerste vioolconcerto van Sjostakovitsj begeeft de violist zich tussen donker en licht. Een partij op maat van Sergej Katsjatrian, een van de meest gevoelvolle winnaars uit de geschiedenis van de Elisabethwedstrijd.

Bio's

Markus Stenz

Functie
Gastdirigent

Markus Stenz studeerde aan de Hochschule für Musik und Tanz bij Volker Wangenheim en aan het Amerikaanse Tanglewood bij Leonard Bernstein en Seiji Ozawa. Van 1998 tot 1995 was hij artistiek directeur van het Toscaanse Montepulciano Festival en van 1994 tot 1998 was hij eerste dirigent van het London Sinfonietta. Hierna werd Stenz artistiek directeur en chef-dirigent van het Melbourne Symphony Orchestra. Van 2004 tot 2014 was hij algemeen muzikaal directeur van de stad Keulen. In deze functie was hij verantwoordelijk voor de Keulse opera en voor het Gürzenich-Orchester (het symfonieorkest van Keulen), waarvan hij al een jaar eerder chef-dirigent geworden was. Markus Stenz combineerde zijn werkzaamheden in Keulen van 2009 tot 2014 met de positie van eerste gastdirigent bij het Hallé Orchestra in Manchester. Sindsdien heeft hij die positie bij het Baltimore Symphony Orchestra. Sinds 2012 is hij chef-dirigent van het Nederlandse Radio Filharmonisch Orkest, als opvolger van Jaap van Zweden.

Lees verder

Sergej Katsjatrian

Instrument
viool

Sergej Katsjatrian is een Armeens violist. Hij won de eerste prijs in de Koningin Elisabethwedstrijd in 2005. Toen hij zes jaar was, kreeg Katsjatrian zijn eerste vioollessen in Armenië, daarna studeerde hij bij professor G. Zhislin in Würzburg en sinds 1996 is hij leerling van professor Josef Rissin aan de Hochschule für Musik in Karlsruhe. Als negenjarige gaf hij zijn eerste concert met orkest in het Wiesbadener Kurhaus. Twee jaar later volgde in het Franse Marignane zijn debuut met kamermuziek. In 2000 won hij de tweede prijs bij de Fritz Kreislerwedstrijd in Wenen, de eerste prijs bij de Louis Spohrwedstrijd in Freiburg en de eerste prijs bij de Internationale vioolwedstrijd Jean Sibelius in Helsinki, waar hij met zijn vijftien jaar de jongste deelnemer ooit was. Hij maakte zijn debuut in New York City op 4 augustus 2006, waar hij het vioolconcert van Beethoven speelde in de Avery Fisher Hall met dirigent Osmo Vänskä.

Lees verder