opMaatorkest

Sinds september 2012 geeft opMaatorkest kinderen uit Antwerpse lagere scholen, die zich hoofdzakelijk in sociaal achtergestelde en multiculturele buurten bevinden, de kans om in aanraking te komen met klassieke muziek, in groep een instrument te leren bespelen en hun talenten te ontwikkelen. Kinderen leren verantwoordelijkheid opnemen, een engagement aangaan en toekomstgericht werken. Gedurende twee jaar vormt opMaatorkest een uur per week een onderdeel van het vaste lessenpakket op school. Met opMaatorkest willen de Academies en het Antwerp Symphony Orchestra elk kind de kans geven om zich op een ongedwongen en speelse manier muzikaal te ontwikkelen.

Het project startte twee jaar geleden met het vierde leerjaar van de Stedelijke basisschool Omnimundo in Antwerpen. Ondertussen wordt er gewerkt met vier Antwerpse basisscholen en telt het opMaatorkest  ongeveer 270 muzikanten.

Docenten zijn zowel muzikanten van het Antwerp Symphony Orchestra als leerkrachten uit het Deeltijds Kunstonderwijs. Momenteel komen trompet, tuba, klarinet, fluit, saxofoon, slagwerk, viool, cello en altviool aan bod.

opMaatorkest is een unieke samenwerking tussen het basisonderwijs, de Academies van Deurne, Borgerhout en Hoboken (DKO) en het Antwerp Symphony Orchestra.

 

Met de steun van