Philippe Herreweghe 70: Gastconcert Collegium Vocale Gent (koor)

Dag
zaterdag 29.04.2017 - 21:00

AMUZ

Straat
Kammenstraat 81
Postcode
2000
Woonplaats
Antwerpen
Selectie uit het Zesde en Achtste madrigaalboek
Price range
€28 - €32

Andere bestelopties

Ticketbalie

  • Koningin Astridplein 26
    2018 Antwerpen
    03 213 54 06
  • openingsuren: di, do en vr van 14:00 tot 17:00

Over dit concert

Geen componist belichaamt beter de overgang van de renaissance naar de barok dan Claudio Monteverdi. Zijn composities balanceren op de dunne scheidingslijn tussen traditie en revolutionaire vernieuwing. De esthetische spanning tussen beide, of de combinatie ervan bleek een bron van onuitputtelijke artistieke rijkdom, zoals te horen is in de acht madrigalenbundels die Monteverdi tussen 1587 en het einde van zijn leven schreef. Op en top expressief, vol kleur en reliëf vertolkt Collegium Vocale Gent hoogtepunten uit het Zesde en Achtste madrigaalboek.

Bio's

Philippe Herreweghe

Philippe Herreweghe

Functie
Vaste gastdirigent

Philippe Herreweghe engageert zich sinds 1997 als dirigent van het Antwerp Symphony Orchestra en is een veel gevraagd gastdirigent van orkesten zoals het Concertgebouworkest Amsterdam, het Gewandhausorchester Leipzig of het Mahler Chamber Orchestra. Daarnaast richtte hij in 1970 het Collegium Vocale Gent op. Philippe Herreweghe bouwde in de loop der jaren een uitgebreide discografie op met meer dan 100 opnamen en begon in 2010 met een eigen label φ (PHI) om in volledige artistieke vrijheid een rijke en gevarieerde catalogus uit te bouwen.

Lees verder
Collegium Vocale Gent

Collegium Vocale Gent

Instrument
koor

In 2010 was het precies veertig jaar geleden dat een groep bevriende studenten op initiatief van Philippe Herreweghe besliste het Collegium Vocale Gent te stichten. Het ensemble paste als één van de eerste de nieuwe inzichten inzake de uitvoering van barokmuziek toe op de vocale muziek. Deze authentieke, tekstgerichte en retorische aanpak zorgde voor een transparant klankidioom waardoor het ensemble in nauwelijks enkele jaren tijd wereldfaam verwierf en te gast was op alle belangrijke podia en muziekfestivals ter wereld. Intussen is Collegium Vocale Gent uitgegroeid tot een uiterst flexibel ensemble met een ruim repertoire uit verschillende stijlperiodes.

Lees verder
Alex Potter

Alex Potter

Instrument
alt

Alex Potter werd inmiddels omschreven als ‘rijzende ster in de wereld van de contratenoren’ en is dan ook een veelgevraagd vertolker voor het zeventiende- en achttiende-eeuwse repertoire. Hij trad op met dirigenten als Philippe Herreweghe, Thomas Hengelbrock, Lars Ulrik Mortensen, Jos van Veldhoven, Peter Neumann, Paul Goodwin en Frieder Bernius. Potter heeft niet alleen een grondige kennis van de werken van Bach en Händel, maar engageert zich ook voor minder bekende muziek tijdens concerten en opnames onder zijn eigen leiding.

Lees verder
Peter Kooij

Peter Kooij

Instrument
basbariton

Peter Kooij is een kenner van Renaissance- en barokmuziek en reist als veel gevraagd bariton de hele wereld over. Hij werkte met gerenommeerde dirigenten als Philippe Herreweghe, Ton Koopman, Frans Brüggen, Gustav Leonhardt, René Jacobs, Sigiswald Kuijken, Roger Norrington en Iván Fischer. Naast het complete vocale oeuvre van Johann Sebastian Bach omvat zijn repertoire werken van Heinrich Schütz tot Anton Webern. Peter Kooij maakte al meer dan 150 opnamen. Hij werkte mee aan de integrale uitvoering van de cantates, passies en vocale werken van Bach met het Bach Collegium Japan onder leiding van Masaaki Suzuki.

Lees verder