Stefanie Irányi

De Duitse mezzo-sopraan Stefanie Irányi studeerde aan de Musikhochschule van München en was prijswinnares van verschillende wedstrijden, waaronder de Internationaler Robert-Schumann-Wettbewerb in Zwickau en de Bundeswettbewerb Gesang in Berlijn. In 2006, toen ze nog studeerde, maakte ze haar debuut aan het operahuis van Turino in Italië. Daarna volgden uitvoeringen in de operahuizen van Palermo, Napels, Parma en Venetië, waar ze te horen was in opera’s van Vivaldi, Mozart, Verdi en Wagner.

Dankzij haar brede repertoirekennis is ze een graag geziene gaste op internationale podia als het Wiener Konzerthaus en het Musikverein, de Herkulessaal en de Philharmonie in München, Suntory Hall in Tokio en het Théâtre des Champs-Elysées in Parijs. Ze zong er in werken als Verdi’s Requiem, Bachs Weihnachtsoratorium en Mattheüspassie, Beethovens Negende symfonie, Mahlers Des Knaben Wunderhorn en Wagners Das Rheingold.

Irányi werkte samen met dirigenten als Hansjörg Albrecht, Bruno Bartolotti, Fabio Biondi, Asher Fisch, Raphael Frühbeck de Burgos, Martin Haselböck, Michael Güttler, Zubin Mehta, Peter Schreier, Simon Rattle en Jeffrey Tate. Ze werd begeleid door orkesten als het Russian State Orchestra and Chorus, de Nürnberger Symphoniker, het Münchener Bach-Chor, het Orchestra Sinfonica di Milano Giuseppe Verdi, het Sinfonieorchester Wuppertal, het West Australian Symphony Orchestra en het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks. 

Het Duitse kunstlied neemt een speciale plaats in Irányi’s repertoire in. Ze gaf recitals op diverse festivals in Oostenrijk en Duitsland, de ‘Schubertiades’ in Barcelona en Vilabertran en in Perth. Haar vaste pianist daarvoor is Helmut Deutsch. Irányi’s discografie getuigt van een bijzondere veelzijdigheid en het magazine Opernglas had veel lof voor haar warme en roerende stem: ‘Sommige nuances doen denken aan de intieme stijl van Elizabeth Schwarzkopf.’

www.stefanieiranyi.de

Stefanie Iranyi