De Oorlog

Dag
Zaterdag 26.11.2022 - 20:00

Koningin Elisabethzaal

Straat
Astridplein 26
Postcode
2018
Woonplaats
Antwerpen
Price range
Vanaf €20
Niet in verkoop

Andere bestelopties

Ticketbalie

  • Koningin Astridplein 26
    2018 Antwerpen
    03 213 54 06
  • openingsuren: di, do en vr van 14:00 tot 17:00

Over dit concert

Hou je klaar voor een van de grootste muzikale evenementen van het jaar: het Antwerp Symphony Orchestra brengt De Oorlog van Peter Benoit. Dit reusachtige magnum opus van een van Vlaanderens grootste componisten vereist maar liefst drie koren, een kinderkoor, solisten en een groot orkest. Geen wonder dat dit werk slechts één keer per generatie wordt uitgevoerd. Benoits vuistdikke partituur reikt van strijdvaardige koren en adembenemende orkestuitbarstingen tot beklijvende solo’s en ontroerende scènes. Ruim 150 stemmen zingen tekst van de Vlaamse dichter Jan Van Beers, een aangrijpende aanklacht tegen de waanzin van oorlog. Wees erbij en laat je overrompelen door dit monumentale werk. 

In het kader van De Oorlog organiseert Antwerp Symphony vanaf 15u30 een verdiepend programma met experts Hedwige Baeck-Schilders, Jan Dewilde en Arne Herman over Peter Benoit, De Oorlog en het Antwerpse concertleven vanaf de 19e eeuw. Deze namiddag wordt ook het gloednieuwe boek 'Koningin Elisabethzaal: 125 jaar klassieke muziek. Van houten kiosk tot gouden zaal' gepresenteerd en is er mogelijkheid om het boek te bestellen. Meer info over het Colloquium: Peter Benoit, Antwerpen en De Oorlog vind je via deze link.

Bio's

Jac van Steen

Functie
Gastdirigent

Jac van Steen studeerde orkest- en koordirectie aan het Brabants Conservatorium. Sinds zijn deelname aan het BBC Conductors Seminar in 1985, heeft zijn loopbaan een grote vlucht genomen en is hij op vele podia te gast, zowel in Nederland als bij de beste orkesten in Engeland, Duitsland en Zwitserland. Sindsdien bekleedde hij vaste posities als Chefdirigent en Muzikaal directeur bij het Nationaal Ballet, de orkesten van Bochum en Neurenberg, de Staatskapelle Weimar, de Opera en het Philharmonisch Orkest van Dortmund en het Musikkollegium in Winterthur.

Lees verder

Katrien Baerts

Instrument
sopraan

De Belgische sopraan Katrien Baerts staat bekend voor haar krachtige en sensuele stem en haar diepgaande en oprechte interpretatie.

Lees verder

Cécile van de Sant

Instrument
mezzosopraan

Cécile van de Sant behaalde haar diploma Uitvoerend Musicus Cum Laude aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam waar ze studeerde bij Cora Canne Meijer, waarna ze haar studie vervolgde in New York bij Marlena Kleinmann Malas. Ze was prijswinnares op vele wedstrijden waaronder het Internationaal Vocalisten Concours ‘s Hertogenbosch, het Concours de Chant in Toulouse en het prestigieuze Hans Gabor Belvedere Wettbewerb in Wenen.

Lees verder

Frank van Aken

Instrument
tenor

De Nederlandse tenor Frank van Aken begon zijn muzikale opleiding in Utrecht, vervolgde zijn studie aan het conservatorium in Den Haag en vervolmaakte zich bij James McCray. Hij trad op in de belangrijkste operahuizen en festivals ter wereld, waaronder het Gran Teatro del Liceu, het Festspielhaus Baden Baden, de Bayreuther Festspiele, het Teatro alla Scala, de Metropolitan Opera in New York, en in de opera’s van Rome, Stuttgart, München, Wenen en Turijn.

Lees verder

Bastiaan Everink

Instrument
bariton

De Nederlandse bariton Bastiaan Everink studeerde aan de conservatoria in Enschede en Amsterdam. Daarnaast volgde hij masterclasses bij Bo Shovhus, Galina Vishneykaya en James McCray. Hij was ensemblelid van de opera in Bonn, vanaf 2007 verbonden aan het Staatstheater Pforzheim, vanaf 2010 vast ensemblelid aan het Staatstheater Darmstadt en vanaf 2012 vaste solist bij de Deutsche Oper Berlin.

Lees verder

Charles Dekeyser

Instrument
basbariton

De Belgische bas Charles Dekeyser studeerde aan het Conservatoire Royal de Bruxelles en vervolgde zijn studies aan de Operastudio Vlaanderen waar hij in 2010 het certificaat Laureaat van de Operastudio Vlaanderen verkreeg. Nadien vervolmaakte hij zich gedurende vier jaar aan de Muziekkapel Koningin Elisabeth bij José Van Dam, en was hij lid van de Internationale Operastudio Opernhaus Zürich.

Lees verder

Ivan Thirion

Instrument
bariton

De Belgische bariton Ivan Thirion studeerde bij Marcel Vanaud aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel, bij Gilles Cachemaille aan het Conservatorium van Genève en aan het CNIPAL te Marseille. Hij is laureaat van wedstrijden als de Hans Gabor Belvédère International Singing Competition, de Internationale Opera Wedstrijd St-Petersburg, de Eleanor McCollum Competition for Young Singers, en het prestigieuze concours BBC Cardiff Singer of the world.

Lees verder
Groot Omroepkoor

Groot Omroepkoor

Instrument
koor

Het Groot Omroepkoor bestaat uit 74 professionele zangers met een repertoire van renaissance tot nu. Daarnaast neemt het koor regelmatig deel aan bijzondere producties en werkt het enkele keren per seizoen samen met andere orkesten.

Lees verder

Laurens Collegium

Instrument
koor

Het Laurens Collegium is het beroepskoor van Rotterdam en staat bekend om zijn veelzijdige, energieke uitvoeringen van hoog niveau. Het repertoire omvat de grote koorliteratuur uit alle stijlperiodes. Voor grote producties zoals de Negende symfonie van Beethoven, het requiem van Brahms of Mahlers Tweede symfonie werkt het koor samen met het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Koninklijk Concertgebouworkest, het Orkest van de Achttiende Eeuw, het Gelders Orkest en het Residentie Orkest.

Lees verder
Octopus Symfonisch Koor

Octopus Symfonisch Koor

Instrument
koor

Octopus is een veelzijdig ensemble dat naar buiten treedt in wisselende bezettingen van 24 tot 80 zangers onder de vorm van het Octopus Kamerkoor en het Octopus Symfonisch Koor. Octopus werkt sinds de oprichting door dirigent Bart Van Reyn op projectbasis, en wist op korte tijd een bevoorrechte positie in Vlaanderen te veroveren. Het ensemble bestaat uit een mix van gedreven semi-professionele en professionele zangers, en biedt conservatoriumstudenten zang een brug naar een professionele carrière.

Lees verder

Meisjes Jeugdkoor Waelrant

Instrument
kinderkoor

Het Jeugdkoor Waelrant uit Borgerhout is een gemengd jeugdkoor voor jongeren van 15 tot 25 jaar. Het koor werd in 1968 opgericht door Juul Vanderoost en staat sinds 1994 onder leiding van Marleen De Boo. Het koor nam succesvol deel aan verscheidene festivals en wedstrijden in binnen- en buitenland. Zo behaalde het Jeugdkoor in mei 2018 een 'Eerste Prijs Cum Laude' in de Wimpelreeks, de hoogste afdeling van het Europees Muziekfestival voor de Jeugd te Neerpelt.

Lees verder

Waelrant Kinderkoor+

Het Waelrant Kinderkoor+ ontstond september 2010 uit Kinderkoor Waelrant dat dat jaar meer dan 90 leden telde. Hun repertoire gaat van polyfonie tot hedendaagse koorcomposities, van volksliedbewerkingen tot pop.

Lees verder