David Zinman

Rol
Gastdirigent

De New Yorkse dirigent David Zinman stond als muziekdirecteur aan het hoofd van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Rochester Philharmonic Orchestra en het Baltimore Symphony Orchestra. Hij werd in 2014 Conductor Laureate van het Tonhalle-Orchester Zürich na een negentienjarige termijn als muziekdirecteur en is momenteel muziekdirecteur van het Orchestre Français des Jeunes. Daarnaast was hij ook de hoofddirigent van het Nederlands Kamerorkest en muziekdirecteur van het Aspen Music Festival, School and American Academy of Conducting. 

Zinman beheerst een breed en gevarieerd repertoire waarin hedendaagse muziek en historische uitvoeringspraktijk niet over het hoofd gezien worden. Hij realiseerde meer dan honderd opnames, waarmee hij ontelbare keren internationaal in de prijzen viel, niet in het minst omwille van zijn interpretatie van Beethovens symfonieën. Zo won hij vijf Grammy awards, twee Grand Prix du Disque, twee Edison Prizes, de Deutsche Schallplattenpreis en een Gramophone Award. Onlangs verscheen een set van 50 cd’s, David Zinman: Great Symphonies – The Zurich Years, die zijn opnames met het Tonhalle-Orchester Zürich verzilvert. 

In 2000 kende het Franse Ministerie van Cultuur hem de titel van Chevalier de l'Ordre des Arts et des Lettres toe en in 2002 ontving hij de City of Zürich Art Prize voor zijn buitengewone artistieke prestaties. Hij was de eerste niet-Zwitser die deze eer te beurt viel. Niet lang geleden kreeg Zinman ook de prestigieuze Theodore Thomas Award als erkenning voor de lovenswaardige manier waarop hij zijn collega’s en de dirigeerkunst vooruitgeholpen heeft. Zijn meest recente trofee is de in 2015 uitgereikte Echo Klassik (dirigent van het jaar). 

www.davidzinman.org

David Zinman