Elisabeth-weekend: met Vondráček

Dag
Zaterdag 28.01.2023 - 20:00

Koningin Elisabethzaal

Straat
Astridplein 26
Postcode
2018
Woonplaats
Antwerpen
Pianoconcerto nr. 3 in E, Sz. 119, BB 127
Petroesjka
Price range
Vanaf €20
Niet in verkoop

Andere bestelopties

Ticketbalie

  • Koningin Astridplein 26
    2018 Antwerpen
    03 213 54 06
  • openingsuren: di, do en vr van 14:00 tot 17:00

Over dit concert

Ballet zou nooit meer hetzelfde zijn na Igor Stravinski. Met zijn extatische balletmuziek schopte de visionaire Rus elke traditionalist tegen de schenen. In Petroesjka balanceerden de dansers immers niet enkel op de toppen van hun tenen, maar ook de muziek balanceerde vervaarlijk op het randje van de tonaliteit. Ook Bartók lapte graag de muzikale regels aan zijn laars. In zijn Derde pianoconcerto, dat nu eens zoet en dan weer ruig klinkt, lijkt hij de draak te steken met de klassieke conventies. Pianowonder Lukáš Vondráček, winnaar van de Koningin Elisabethwedstrijd in 2016, doet elke snaar en elke spaander van het klavier daveren, jubelen en zingen. 

Met de steun van de Belgische Tax Shelter en Casa Kafka Pictures. 

UPDATE
Als eerbetoon aan Wim Henderickx zullen we het concert openen met zijn werk Skriet uit 1993, in plaats van Chase van Joey Roukens.

Bio's

Elim Chan

Functie
Chef-dirigent

Elim Chan werd geboren in Hongkong en studeerde aan het Smith College en de University of Michigan. Chan werd in 2014 de eerste vrouwelijke winnaar van de Donatella Flick Conducting Competition. Dankzij haar overwinning was ze tijdens het seizoen 2015-2016 als assistent-dirigent verbonden aan het London Symphony Orchestra. Het seizoen daarop maakte ze deel uit van het Dudamel Fellowship-programma bij de Los Angeles Philharmonic. Sinds seizoen 2019-2020 is ze chef-dirigent van het Antwerp Symphony Orchestra. In het seizoen 2022-2023 is ze bovendien artist in residence bij de Wiener Musikverein.

Lees verder

Lukáš Vondráček

Instrument
piano

De onbetwistbare winnaar van de Koningin Elisabethwedstrijd 2016 voor piano, Lukáš Vondráček, speelde zijn eerste publieke concert op vierjarige leeftijd. In 2002, toen hij 15 jaar oud was, debuteerde hij met de Czech Philharmonic Orchestra onder leiding van Vladimir Ashkenazy, gevolgd door een grote tournee in de Verenigde Staten. Met zijn natuurlijke, beheerste muzikaliteit en opmerkelijke technische bekwaamheid wordt hij al snel geprezen als getalenteerde en volwassen muzikant. Hij werkte reeds samen met dirigenten als Paavo Järvi, Gianandrea Noseda, Christoph Eschenbach en Alexander Lazarev, met orkesten als het London Philharmonic Orchestra, de Philharmonia, Wiener Symphoniker, Tonhalle-Orchester Zürich, Washington National en Cincinnati Symphony orchestras. Vondráček studeerde aan de Academy of Music in Katowice en aan het Conservatorium in Vienna. Hij behaalde zijn diploma aan het New England Conservatory in Boston bij Hung-Kuan Chen in 2012.

Lees verder