Josef Špaček

Josef Špaček ontpopte zich snel tot een van de meest volleerde violisten van zijn generatie. Hij studeerde bij Itzhak Perlman aan The Juilliard School in New York, bij Ida Kavafian en Jaime Laredo aan het Curtis Institute of Music in Philadelphia en bij Jaroslav Foltýn aan het Conservatorium van Praag. Hij was laureaat van de Internationale Koningin Elisabethwedstrijd in Brussel en won hoofdprijzen op de Michael Hill International Violin Competition in Nieuw-Zeeland, de Carl Nielsen International Violin Competition in Denemarken en de Young Concert Artists International Auditions in New York.

 

Hoogtepunten tijdens het seizoen 2017/18/19 zijn onder meer een terugkeer naar het Nederlands Philharmonisch Orkest en Marc Albrecht, maar ook debuten met het Orchestre Philharmonique du Capitole de Toulouse en Thomas Søndergård, de Bamberger Symphoniker en Manfred Honeck, het Schotse Kamerorkest en Maxim Emelyanchev, het Helsinki Philharmonic Orchestra en Michael Sanderling, het Symfonieorkest van Antwerpen en David Zinman, het Orchestre Philharmonique de Strasbourg en Aziz Shokhakimov, het Orchestre Philharmonique de Monte-Carlo en Tomáš Netopil, het Stavanger Symfonieorkest en Christian Vasquez, het Symfonieorkest Vlaanderen en Daniel Blendulf en het Kyoto Symfonieorkest en Lio Kuokman. Hij blijft optreden als solist van het Tsjechisch Philharmonisch Orkest voor concerten, zowel in Praag als op tournee, onder leiding van Semyon Bychkov, Jakub Hrůša en Thomas Adès.

 

Eerdere hoogtepunten zijn onder meer abonnementenconcerten met het Tsjechisch Philharmonisch Orkest en Valery Gergiev, een terugkeer naar het Orkest Sinfonica Nazionale della RAI Torino en James Conlon, zijn debuut met het Rotterdams Philharmonisch Orkest en Jiří Bělohlávek, zijn Berlijns debuut met het Konzerthausorchester Berlin en Thomas Sanderling, zijn debuut in het Amsterdamse Concertgebouw met het Nederlands Philharmonisch Orkest en Thomas Søndergård, zijn Tokio-debuut met het Tokyo Metropolitan Symphony Orchestra en Jakub Hrůša. Voorts debuteert hij met het Orchestra di Padova e del Veneto en Gerard Korsten, het Sønderjylland Symphony Orchestra en Johannes Wildner en het Symfonieorkest Vlaanderen en Adrien Perruchon (opgenomen door Mezzo Live HD TV), evenals recitaldebuten in onder andere Kennedy Center in Washington D.C. en La Jolla, San Diego.

 

Naast bovengenoemde orkesten verscheen Josef Špaček met orkesten in heel Europa, de VS en Azië, zoals het Philadelphia Orchestra, Praagse Filharmonie, Orchestre Philharmonie du Luxembourg, Essener Philharmoniker, Tonkünstlerorchester Niederösterreich, Orchestre National de Belgique, Malaysian Philharmonic Orchestra, Orquesta Filarmónica de Málaga, Auckland Philharmonia Orchestra, Kansas City Symphpharmonia Orchestra, Kansas City Sympharmonia Orchestra.

 

Wijlen Jiří Bělohlávek was een fervent voorstander van Josef Špaček en nodigde hem regelmatig uit. Andere dirigenten met wie hij samenwerkt zijn onder meer Semyon Bychkov, James Conlon, Christoph Eschenbach, Asher Fisch, Valery Gergiev, Roy Goodman, Jakub Hrůša, Manfred Honeck, Eliahu Inbal, Jun Märkl, Rossen Milanov, Tomáš Netopil, Thomas Sanderling en Thomas Søndergård.

 

Josef Špaček geeft recitals en neemt deel aan kamermuziekfestivals in Europa (o.a. in het Rudolfinum in Praag, Konzerthaus in Wenen, Evian Festival, Kaposfest en Schloß Elmau), Azië en de VS (o.a. in Kennedy Center, Washington D.C., La Jolla, San Diego, ChamberFest Cleveland en Nevada Chamber Music Festival).

 

Supraphon bracht zeer geprezen opnames uit van de vioolconcerten van Dvořák en Janáček, en van de Fantasie van Suk, met het Tsjechisch Philharmonisch Orkest onder leiding van Jiří Bělohlávek (o.a. "Opname van de week" van The Sunday Times, "Opname van de maand en van het jaar" van MusicWeb International en 5* in Diapason), evenals een recital schijf met werken voor viool en piano van Smetana, Janáček en Prokofiev met pianist Miroslavlavië met pianist Miroslavië. In 2010 nam hij werken op van H.W. Ernst voor Naxos. Zijn eerste cd, die in 2006 werd uitgebracht, bevat een volledige opname van de Sonates voor Soloviool van Eugène Ysaÿe.

 

Hij was concertmeester van het Tsjechisch Philharmonisch Orkest, de jongste in zijn geschiedenis. Het orkest heeft hem met ingang van januari 2016 benoemd tot "Associate Artist".

 

Josef Špaček speelt op de ca. 1732 "LeBrun; Bouthillard" Guarneri del Gesù viool, royaal in bruikleen van Ingles & Hayday.