András Schiff

De Hongaarse pianist András Schiff studeerde aan de Liszt Ferenc Academy bij Pál Kadosa, György Kurtág en Ferenc Rados en in Londen bij George Malcolm. Hij werkte samen met de beste orkesten en dirigenten ter wereld en is vandaag meer en meer te zien tijdens solo recitals en als dirigent. Sinds 2004 heeft Schiff alle pianosonates van Beethoven gespeeld in meer dan 20 steden waaronder Zürich, waar de cyclus live werd opgenomen door ECM. Andere onvolprezen opnames op voor dit label bevatten solo recitals met muziek van Schubert, Schumann, Janáček en Bach. De laatste jaren zijn zijn uitvoeringen van Bachs muziek een jaarlijks hoogtepunt tijdens de BBC Proms. Daarnaast is hij regelmatig te gast op de festivals in Verbier, Salzburg en Baden-Baden, geeft hij concerten in de Wigmore Hall, de Musikverein en de Philharmonie de Paris, tourt hij in Noord-Amerika en Azië en is hij curator van een festival in het Teatro Olimpico in Vicenza. Nog in Vicenza is de thuisbasis van de Cappella Andrea Barca, een kamerorkest bestaande uit internationale solisten, kamermusici en vrienden dat hij in 1999 oprichtte. Samen traden ze op in Carnegie Hall, op het Lucerne Festival en de Mozartwoche in Salzburg. 

András Schiff heeft nauwe banden met het Chamber Orchestra of Europe, het Budapest Festival Orchestra en het Orchestra of the Age of Enlightenment. In 2018 werd hij benoemd tot Associate Artist van het OAE, waardoor hij zijn interesse voor uitvoeringen op historische klavierinstrumenten verder kan ontwikkelen. Daarnaast blijft hij nieuw talent steunen, hoofdzakelijk door zijn reeks Building Bridges waarin jonge artiesten podiumkansen krijgen. Bovendien geeft hij les aan de academies Barenboim-Said en Kronberg en geeft hij regelmatig lezingen en masterclasses. In 2017 verscheen zijn boek Music Comes from Silence met essays en gesprekken met Martin Meyer bij Bärenreiter en Henschel.

Zijn talrijke onderscheidingen bevatten onder meer een gouden medaille van de Mozarteum Foundation (2012), een Duitse Bundesverdienstkreuz (2012), een gouden medaille van de Royal Philharmonic Society (2013), een Knighthood for Services to Music (2014) en een eredoctoraat van de Royal College of Music (2018).