Annelien Van Wauwe

De Belgische klarinettiste Annelien Van Wauwe, BBC New Generation Artist van 2015 tot 2017 en laureate van de Borletti Buitoni Trust Award in 2018, is bekend om haar uitvoeringen op zowel moderne als historische klarinet. Ze wordt beschouwd als een van de meest boeiende en originele klarinettisten van haar generatie.

Vanaf jonge leeftijd won zij talrijke internationale wedstrijden. De gedeelde overwinning op de 61ste Internationale Muziekwedstrijd van de ARD in München in 2012, was een beslissende stap naar internationale erkenning.

Sindsdien concerteerde Annelien met toonaangevende orkesten zoals het SWR Radiosymphonie Orchester Stuttgart, het symfonieorkest van de Bayerische Rundunk, de Nürnberger Philharmoniker, Brussels Philharmonic, het BBC Symphony Orchestra en het BBC Philharmonic Orchestra. Zij trad regelmatig op in prestigieuze muziekzalen waaronder de Tonhalle Zürich, Bozar Brussels, het Konzerthaus Berlin, het Konzerthaus Vienna, Wigmore Hall London en het Concertgebouw Amsterdam.

In 2014 speelde Annelien een bejubeld debuut met het Deutsches Symphonieorchester in de Philharmonie te Berlijn, met een uitvoering van het klarinetconcerto van Aaron Copland. 

Annelien ontving een Klara Award en gaf een debuut-cd uit met klarinetsonates van Weinberg en Prokofiev (Genuin 2015).

Annelien Van Wauwe heeft een voorliefde voor hedendaagse muziek en brengt regelmatig nieuwe werken in première. Sonata V van Manfred Trojahn was in 2017 voor he teerst te horen op BBC Radio 3. Nog in 2017 maakte ze haar debuut op de BBC Proms in de Royal Albert Hall.

Annelien is regelmatig te gast op internationale festivals zoals het Luzern Festival, het Schleswig-Holstein Musik Festival, de Festspiele Mecklenburg-Vorpommern, het Cheltenham Music Festival, het West Cork Chamber Music Festival, de Kissinger Sommer en het Festival de Radio France in Montpellier.

Annelien studeerde onder meer bij de internationaal befaamde soliste Sabine Meyer, die haar uitnodigde op een Europese tour met het Swedish Chamber Orchestra onder leiding van Andrew Manze. Zij nam ook deel aan masterclasses met Yehuda Gilad en studeerde klassieke klarinet bij Eric Hoeprich en Ernst Schlader.

Annelien Van Wauwe is hoofddocente aan het Koninklijk Conservatorium in Antwerpen.