Antwerp Symphony Orchestra kiest voor ‘Roeping’ in seizoen 2023-2024

Donderdag 9 maart 2023, 9:00

Volgend seizoen zet het Antwerp Symphony Orchestra in op multitalenten en interdisciplinariteit. Het seizoensthema wordt belichaamd door focusartiesten Nicolas Namoradze, Gabriela Montero en Jeremy Denk, die naast de piano furore maken als respectievelijk neuropsycholoog, improvisator en schrijver. Daarnaast worden de banden tussen klassieke muziek en andere kunstvormen onderzocht, onder andere door een filmweek, een interactief familieconcert rond De Vier Seizoenen en een uniek mindfulnessconcert. Bij de wereldberoemde gasten zien we ondermeer celliste Sol Gabetta, pianisten Elisabeth Leonskaja en András Schiff, violisten Ray Chen en Bomsori, en klarinettist Martin Fröst. Het Antwerp Symphony Orchestra opent het klassieke concertseizoen in september tijdens een stijlvol gala met wereldster Pretty Yende, die ook zal optreden op de kroning van koning Charles III.

(multi)talent
Het Antwerp Symphony Orchestra legt het komende seizoen de focus op multitalenten. Deze mensen hebben immers meerdere talenten dat ze met ons willen, ja moéten delen. Noem het gerust een roeping. Focusartiest Nicolas Namoradze is behalve pianist ook neuropsycholoog, en brengt tijdens een uniek mindfulnessconcert zijn twee passies samen. Jeremy Denk deelt als pianist het podium met ‘s werelds voornaamste orkesten, maar is daarnaast ook schrijver, onder andere voor The Guardian en The New Yorker. Hij geeft, naast drie concerten in Antwerpen en Gent, ook een lezing over zijn autobiografie Every Good Boy Does Fine

Klassieke muziek heeft daarnaast veel raak- en snijvlakken met andere kunstvormen, zoals literatuur, poëzie en ballet. Maar film is bij uitstek dé discipline die in symbiose staat met de muziek. Van 10 t.e.m. 17 september brengt het Antwerp Symphony Orchestra een week lang parels uit meer dan een eeuw muzikale bioscoopgeschiedenis. Naast klassiekers uit de stille film (Sherlock Jr. van Buster Keaton en Modern Times van Charlie Chaplin) brengt het orkest ook de blockbuster Jurassic Park live in concert. Ook het kinderboek Wilde Dierenorkest van bestsellerauter (en componist!) Dan Brown, bekend van oa De Da Vinci Code, wordt tot leven gewekt in de Elisabethzaal.

Internationale gasten
Het Antwerp Symphony Orchestra werkt zoals steeds samen met gerenommeerde dirigenten en solisten. In seizoen 2023-2024 komen dirigenten als Osmo Vänska, Jun Märkl en Krzysztof Urbański, en topsolisten als Elisabeth Leonskaja, Sol Gabetta, Martin Fröst en Bejun Mehta langs.

 

Elim Chan begint in 2023-2024 aan haar vijfde seizoen als chef-dirigent van Antwerp Symphony, met hoogtepunten als het Elisabethweekend met Bomsori en de Belgische première van het klarinetconcerto Weathered van de Amerikaanse componiste Anna Clyne. Eredirigent Philippe Herreweghe verwelkomt onder andere cellist Nicolas Altstaedt, pianist Martin Helmchen en zijn Collegium Vocale Gent in de Elisabethzaal. Dirigent emeritus Jaap van Zweden is te gast met Bruckners populaire Zevende symfonie en Mahlers Zesde symfonie.

 

Lees hier de brochure >>