Barry Douglas

Barry Douglas heeft een belangrijke internationale carrière opgebouwd sinds het winnen van de Gouden Medaille op de Internationale Tsjaikovski Pianowedstrijd van 1986 in Moskou. Als artistiek directeur van Camerata Ireland en het Clandeboye-festival blijft hij zijn Ierse afkomst vieren en tegelijkertijd een druk internationaal tourschema aanhouden.

Barry opende het 17/18 seizoen waarin hij Tsjaikovski speelde met het Halle Orchestra, waarna hij nieuwe samenwerkingen aanging met zowel het Endellion Strijkkwartet als het Borodin Quartet. Hij toerde in de UK en USA en trad op met orkesten over de hele wereld, van Canada tot Europa, van China tot Rusland. Tijdens het 16/17 seizoen speelde Barry twee volledige Tsjaikovski Pianoconcerto cycli in Ierland met het RTE Orchestra in Dublin en het Ulster Orchestra in Belfast. Hij gaf ook uitvoeringen van Tsjaikovski's eerste Pianoconcerto met het London Symphony Orchestra en opende het concertseizoen van het St. Petersburg Philharmonic's, allemaal ter gelegenheid van de 30ste verjaardag van zijn Tsjaikovski International Competition-winnaar.

Andere recente en toekomstige hoogtepunten zijn optredens bij BBC Proms in the Park met het Ulster Orchestra, een Britse tournee met het Russisch Staatsorkest, en optredens met Orchestre de Auvergne, Barcelona Symphony, Bogota Philharmonic en Vancouver Symphony orkesten. Onlangs gaf hij ook de première van Kevin Volans' vierde pianoconcert met de Birmingham Contemporary Music Group, en trad hij op in recital op het Verbier Festival.

Eerder gaf hij concerten met onder meer de BBC Scottish Symphony, London Symphony, Russian National, Cincinnati Symphony, Singapore Symphony, Berlin Radio Symphony, Staatskapelle, Halle, Orchestre National de France, Seattle Symphony, Melbourne Symphony, de Royal Liverpool Philharmonic en Hong Kong Philharmonic orkesten. Barry speelt regelmatig in recitals over de hele wereld, met recente optredens in Engeland, Nederland, Armenië, Mexico, China en de VS.

In 1999 richtte Barry Douglas het kamerorkest Camerata Ireland op om het allerbeste van jonge musici uit zowel Noord-Ierland als de Republiek Ireland te vieren en te voeden. Naast het streven naar muzikale uitmuntendheid is een van de doelstellingen van het orkest het vredesproces in Ierland te bevorderen door het verbeteren van dialoog en samenwerking via de muzikale educatieprogramma's. Barry toert regelmatig met Camerata Ireland over de hele wereld en bezocht de VS in het voorjaar van 2018. 

Barry Douglas ontving de Order of the British Empire (OBE) in 2002 in de New Year's Honours List voor diensten aan muziek.