Boni Rietveld

Boni Rietveld is een Nederlandse orthopedisch chirurg die als kind moeilijk kon kiezen tussen zijn liefde voor geneeskunde of muziek. Daarom studeerde hij muziek en geneeskunde tegelijkertijd. 

Dr. Boni Rietveld (1952 - Rotterdam) studeert in 1976 af aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag (hoofdvak trompet bij Theo Laanen en bijvak harp bij Edward Witsenburg) en in 1978 haalt hij zijn artsexamen in Leiden.

Hij specialiseert zich in blessures van dansers en musici, o.a. in New York bij William G. Hamilton, M.D., orthopaedisch chirurg van de New York City Ballet Company en wordt in 1987 geregistreerd als orthopaedisch chirurg. In 1988 wordt hij benoemd tot orthopaedisch chirurg van het Nederlands Dans Theater (NDT) in Den Haag. Zijn werk bij het NDT gaat op in het door hem op 1 april 1993 opgerichte Medisch Centrum voor Dansers en Musici (MCDM) in Den Haag. Hij is, sinds de oprichting in 2005 voorzitter en sinds 2019 erevoorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Dans- en MuziekGeneeskunde (NVDMG), van 2007 tot 2009 president van de International Association for Dance-Medicine and Science (IADMS) en sinds 2018 board member van de Performing Arts Medicine Association (PAMA). In 2015 wordt Boni Rietveld benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau en in 2017 promoveert hij in Leiden.

Dr. Rietveld wijdt zich gedurende ruim 25 jaar als orthopaedisch chirurg uitsluitend en fulltime aan dansers en musici, staakt zijn klinische werkzaamheden op 1 oktober 2018 en geeft sindsdien presentaties, colleges en workshops aan Nederlandse en buitenlandse Universiteiten. Hij publiceert regelmatig en is auteur van het hoofdstuk ‘Dans- en Muziek-blessures’ in ‘Orthopedie’, het Nederlands Leerboek voor Orthopedie (4e druk 2019).

Hij treedt frequent op als trompettist, zowel klassiek als oude stijl jazz en maakt meerdere CD’s met The Original Michigan Ramblers of ArraWarra (sinds 1974) en met zijn orgel-duo partner Jaap Stork (sinds 1978).