Brussels Jazz Orchestra

Het Brussels Jazz Orchestra brengt jazz met een dynamische, orkestrale sound, die tegelijk geworteld is in de jazztraditie, en overstijgt vaak de verwachtingen dankzij eigen originele composities en unieke arrangementen. De muzikanten zijn stuk voor stuk uitmuntende solisten, wat ruimte schept voor improvisatie. Kortom, inventiviteit en passie bestempelen de manier van musiceren. 

Het Brussels Jazz Orchestra werd in 1993 opgericht door Frank Vaganée, Serge Plume, Marc Godfroid en Bo van der Werf. Sinds 1999 wordt het erkend en gesubsidieerd door de Vlaamse Gemeenschap. Het Brussels Jazz Orchestra is huisorkest van Flagey en lid van de European Music Circle. Bovendien is het het enige professionele jazzorkest van België.

Het orkest werkt graag met andere artiesten en creëerde producties met onder andere Philip Catherine, Bert Joris, het Antwerp Symphony Orchestra, Tutu Puoane, Brussels Philharmonic, David Linx en Richard Galliano. Internationaal gereputeerde muzikanten zoals Joe Lovano, Maria Schneider, Kenny Werner, Dave Liebman, Dave Douglas, Gianluigi Trovesi, McCoy Tyner, Maria João, Kenny Wheeler, Lee Konitz, Perico Sambeat en Toots Thielemans gingen in op een uitnodiging tot samenwerking. Het BJO geniet een stevige reputatie op internationale podia en is een graag geziene gast bij Jazz Middelheim, Jazz at Lincoln Center, het Concertgebouw van Amsterdam, Jazz à Vienne, het Paris Jazz Festival en vele andere.

De opnames van het ensemble worden internationaal gewaardeerd: in 2011 ontving het een South African Music Award voor Best Traditional Jazz Album voor ‘Mama Africa’. In datzelfde jaar kreeg het ook een Zilveren Griffel voor ‘Vliegen tot de hemel’. In het seizoen 2011/2012 voerde het Brussels Jazz Orchestra samen met Brussels Philharmonic de soundtrack uit van de film The Artist. De film én de muziek wonnen de ene prijs na de andere op filmfestivals wereldwijd, met als kers op de taart een Golden Globe en een Oscar (2012). Eind 2013 sleepte het BJO twee Grammy Award nominaties in de wacht voor de cd ‘Wild Beauty featuring Joe Lovano’.

www.brusselsjazzorchestra.com