Cappella Amsterdam

Cappella Amsterdam werd in 1970 opgericht door organist, koordirigent en muziekpedagoog Jan Boeke (1921-1993) en zong aanvankelijk vooral 16de- en 17de-eeuwse muziek. Met de gedachte van de muziek als dienares van het woord en de historische uitvoeringspraktijk die zich toen ontwikkelde als uitgangspunten, stond het oeuvre van Sweelinck centraal. In 1990 droeg Jan Boeke de leiding over aan Daniel Reuss (1961) die al jarenlang meezong in Cappella. 

Onder zijn leiding ontwikkelde het koor zich van een semiprofessioneel ensemble tot een professioneel kamerkoor van internationale faam. Ook repertoire en expertise groeiden en reiken nu van stokoude tot gloednieuwe muziek. Cappella Amsterdam geeft regelmatig compositieopdrachten en brengt veel composities van Nederlandse en buitenlandse componisten in (Nederlandse) première, zoals recentelijk Calliope Tsoupaki, Jan van de Putte, Thierry Escaich, Galina Grigorieva, Georgi Sztojanov, Wim Henderickx, David Lang, Annelies Van Parys en Samir Odeh-Tamimi.

Naast intensieve samenwerking met het Orkest van de Achttiende Eeuw, Asko|Schönberg en andere Nederlandse ensembles, zingt Cappella ook internationaal met ensembles als de Akademie für Alte Musik Berlin, het RIAS Kammerchor, musikFabrik, Il Gardellino en het Ests Philharmonisch Kamerkoor. Cappella Amsterdam werkt daarnaast multidisciplinair samen met gezelschappen en organisaties als Muziektheater Transparant (België), Opera2Day, Opera van Keulen, Holland Festival, de Amsterdamse Cellobiënnale en Nationale Opera & Ballet. Sinds 2000 is Cappella Amsterdam vrijwel iedere editie bij het Holland Festival te gast en werkte onder meer mee aan de marathonuitvoering van Nine Rivers van James Dillon (2013) en Nono 360° met muziek van Luigi Nono (2014). Om kennis, repertoire en ervaring internationaal te delen, was Cappella Amsterdam medeoprichter van Tenso Network Europe, het Europese netwerk van professionele kamerkoren.

Bij Harmonia Mundi verschijnen vrijwel jaarlijks cd’s van Cappella Amsterdam o.l.v. Daniel Reuss: in 2010 Golgotha van Frank Martin (Grammy-nominatie), in 2012 koorwerken van Leoš Janáček (Edison Klassiek 2013), in 2014 Stabat Mater van Francis Poulenc (Choc de l’annee 2014) en Warum ist das Licht gegeben dem Mühseligen? met werken van Johannes Brahms (Preis der deutschen Schallplattenkritik 2015) en in 2016 Kanon Pokajanen van Arvo Pärt (Volkskrant, Top 10 Beste Albums 2016; The New York Times, Best Classical Music Recordings 2016).