Carolyn Sampson

De Britse sopraan Carolyn Sampson kan zowel in Europa als in de Verenigde Staten op een enthousiast publiek rekenen en voelt zich evenzeer thuis op het concertpodium als achter de prosceniumboog van de opera.

Sampson trad op in operahuizen als de English National Opera, Glyndebourne, de Opéra national de Paris, de Opéra de Lille, de Opéra national de Montpellier en de Opéra national du Rhin en vertolkte personages in Semele, Die Zauberflöte, The Fairy Queen en The Rake’s Progress. Tijdens het Boston Early Music Festival zong ze de titelrol in Lully’s Psyché, een uitvoering die opgenomen werd op cd en vervolgens genomineerd werd voor en Grammy in 2008. Dit seizoen zingt Carolyn de rol van Mélisande in Pelléas et Mélisande bij de Scottish Opera.

Sampsons talrijke concerten in Europa omvatten optredens met orkesten als The Orchestra of the Age of Enlightenment, The English Concert, het Koninklijk Concertgebouworkest, het Freiburger Barockorchester, het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Leipzig Gewandhausorchester, de Wiener Symphoniker en het Mozarteumorchester Salzburg. Ze is regelmatig te gast op de BBC Proms. In Amerika trad ze op met onder andere het Philadelphia Orchestra en met de symfonieorkesten van San Francisco, Boston en Detroit. Onder de dirigenten met wie ze samenwerkte, bevinden zich Sir Mark Elder, Stenz, Bolton, Herreweghe, Pinnock, Chailly en Langrée.

Sampson gaf recitals met de luitist Matthew Wadsworth en haar vaste pianist Joseph Middleton en was tijdens het seizoen 2014/2015 ‘featured artist’ bij Wigmore Hall in Londen. Haar eerste cd met liederen werd genomineerd met een Gramophone Award en haar opname met religieuze muziek van Mozart, ‘Exsultate jubilate’, in samenwerking met The King’s Consort, won een ECHO Award.  Met haar meest recente cd, ‘A French Baroque Diva’, sleepte ze in 2015 een Gramophone Award in de wacht.

www.carolynsampson.com

Carolyn Sampson