Chef-dirigent Edo de Waart verlaat deFilharmonie na seizoen 2015/2016

woensdag 12 november 2014, 16:38

Aan het einde van seizoen 2015/2016 neemt chef-dirigent Edo de Waart na vijf jaar afscheid van deFilharmonie. De Waart speelde een belangrijke rol in de kwaliteitsverhoging en internationale profilering van het orkest. Als chef-dirigent stond hij in voor het grote repertoire. Ook nam De Waart met het orkest enkele cd’s op die internationaal op lovende kritieken werden onthaald. Edo de Waart zal deFilharmonie de komende maanden bijstaan in de zoektocht naar een waardige opvolger.

Belangrijke bijdrage als orkestenbouwer
Edo de Waart heeft de voorbije jaren een belangrijke rol gespeeld in de kwaliteitsverhoging en internationale profilering van deFilharmonie. Dankzij zijn rijke ervaring als orkestenbouwer is de kwaliteit en het artistieke niveau van het orkest sterk verbeterd. Onder zijn impuls werd het orkest uitgebreid met getalenteerde jonge muzikanten uit alle hoeken van de wereld.

Cd-opnames en groot orkestrepertoire
De Waart stond bij deFilharmonie in voor het grote repertoire en bracht memorabele concerten met werken van Mahler, Wagner, Strauss en Bruckner. Zowel voor het eigen label van deFilharmonie als voor andere gerenommeerde klassieke labels maakte hij met het orkest opnames die lovend werden onthaald. Hierbij valt zeker de opname van The Dream of Gerontius van Elgar (PentaTone) op die zowel door Gramophone als The New York Times werd opgepikt. De Waart leidde het orkest op succesvolle tournees doorheen Japan, Oostenrijk en Duitsland. Ook tijdens het huidige en het volgende seizoen staan er onder zijn leiding nog enkele belangrijke concerten en cd-opnames op het programma.

Edo de Waart
Edo de Waart (73) woont met zijn gezin in Amerika en trad als chef-dirigent aan in het seizoen 2011/2012. Voorheen stond hij aan het hoofd van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het San Francisco Symphony, het Minnesota Orchestra, Sydney Symphony en het Hong Kong Philharmonic Orchestra. Hij was chef-dirigent van De Nederlandse Opera. Hij is eredirigent van het Radio Filharmonisch Orkest en is muziekdirecteur van het Milwaukee Symphony Orchestra.