Claron McFadden

De Amerikaanse sopraan Claron McFadden studeerde aan de Eastman School of Music in Rochester New York. Haar operadebuut maakte ze in 1985 op het Holland Festival. Sindsdien heeft ze een grote reputatie verworven en een indrukwekkende carrière opgebouwd.

Claron McFadden heeft gewerkt met grote musici, waaronder Kurt Masur, John Eliot Gardiner en Frans Brüggen. Ze werkte samen met orkesten als het Nederlands Philharmonisch Orkest en The King’s Consort. Daarnaast is ze ook een veelgevraagd operazangeres en zong ze tijdens producties van onder andere het Théâtre du Châtelet, De Nationale Opera en de Bayerische Staatsoper. Naast vele radio- en tv-producties heeft McFadden ook tientallen cd-opnames gemaakt bij grote labels als EMI.

Recente engagementen waren optredens op het Holland Festival 2014 (Laika van Martijn Padding), bij de Bayerische Staatsoper (Babylon van Jörg Widmann), met het Klangforum Wien, op het Rheingau Festival, bij de English National Opera, bij de Opéra de Lyon (Sunken Garden van Michel van der Aa) en met het Ensemble Intercontemporain. Daarnaast heeft McFadden gezongen tijdens de inhuldiging van Koning Willem Alexander in 2013. Verder trad ze op met het Theater Transparant in de producties King Arthur en Lilith, deed ze een tournee met het Irish Chamber Orchestra en zong ze de wereldpremière van de opera Shell Shock (Nicolas Lens) bij de de Munt in Brussel.

Hoogtepunten tijdens het vorige seizoen waren onder meer optredens met het Residentie Orkest en de philharmonie zuidnederland en diverse festivals zoals Operadagen Rotterdam. Ook was Claron McFadden jurylid bij de Cardiff Singer of the World Competition 2015 en zong ze onder leiding van Reinhard Goebel in het Weihnachtsoratorium bij het Noord Nederlands Orkest.

Claron McFadden kreeg in 2006 de Amsterdamprijs voor de Kunsten uitgereikt.

www.claronmcfadden.com

 

Claron McFadden