David Zinman dirigeert Tsjajkovski

Dag
Vrijdag 03.05.2019 - 20:00

Koningin Elisabethzaal

Straat
Astridplein 26
Postcode
2018
Woonplaats
Antwerpen
Two fanfares
Vioolconcerto nr. 2, H 293
Symfonie nr. 6 in b, opus 74, 'Pathétique'
Price range
Tickets vanaf €17
Niet in verkoop

Andere bestelopties

Ticketbalie

  • Koningin Astridplein 26
    2018 Antwerpen
    03 213 54 06
  • openingsuren: di, do en vr van 14:00 tot 17:00

Over dit concert

‘The Star-spangled Banner’ 
Amerikanen kennen wat van fanfares. John Adams leverde er twee af in zijn karakteristieke postminimalistische stijl. Met het Tweede vioolconcerto van de Tsjechische polystilist Martinů zijn we nogmaals in Amerika. Hier verdoezelt een kluwen aan muzikale elementen de klassiekromantische roots van dit werk. Josef Špaček staat in voor de originele solostem, de Amerikaanse topdirigent David Zinman staat voor het orkest. Onder leiding van deze internationaal gelauwerde dirigent brengen we ook de Zesde symfonie van Tsjajkovski. Ongebreidelde passie en pathos: in zijn Zesde symfonie stort Tsjajkovski zijn hart uit, eerlijk en zonder taboes. De waas van mysterie die over de partituur hangt heeft veel te maken met zijn dood kort na de première, maar of dit nu Tsjajkovski's persoonlijke requiem is of niet, smart en wanhoop klonk nog nooit zo mooi. Dat de componist na al zijn andere meesterwerken deze laatste symfonie als zijn beste stuk beschouwde, zegt alles.

Met inleiding bij het concert om 19:15

Gerealiseerd met de steun van de Tax Shelter van de Belgische Federale Overheid. Casa Kafka Pictures Tax Shelter Empowered by Belfius.

Op vraag van dirigent David Zinman wordt het programma van dit concert gewijzigd: de Negende symfonie van Schubert die oorspronkelijk op het programma stond vervalt en wordt vervangen door de Zesde symfonie, 'Pathétique', van Tsjajkovski. De rest van het programma blijft ongewijzigd.

Bio's

David Zinman

David Zinman

Functie
Gastdirigent

De New Yorkse dirigent David Zinman stond als muziekdirecteur aan het hoofd van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Rochester Philharmonic Orchestra, het Baltimore Symphony Orchestra en het Orchestre Français des Jeunes. Hij werd in 2014 Conductor Laureate van het Tonhalle-Orchester Zürich na een negentienjarige termijn als muziekdirecteur. Daarnaast was hij ook hoofddirigent van het Nederlands Kamerorkest en muziekdirecteur van het Aspen Music Festival, School and American Academy of Conducting.

Lees verder

Josef Špaček

Instrument
viool

De Tsjechische violist Josef Špaček studeerde bij Itzhak Perlman aan de Juilliard School in New York, bij Ida Kavafian en Jaime Laredo aan het Curtis Institute of Music in Philadelphia en bij Jaroslav Foltýn aan het conservatorium van Praag. Hij was laureaat van de Internationale Koningin Elisabethwedstrijd en won hoofdprijzen op de Michael Hill International Violin Competition, de Carl Nielsen International Violin Competition en de Young Concert Artists International Auditions. Hij soleerde bij orkesten zoals het Nederlands Philharmonisch Orkest, de Bamberger Symphoniker, het Helsinki Philharmonic Orchestra en het Tsjechisch Philharmonisch Orkest.

Lees verder