De schoonheid van de weemoed

Dag
Vrijdag 02.12.2022 - 20:00

Koningin Elisabethzaal

Straat
Astridplein 26
Postcode
2018
Woonplaats
Antwerpen
Mijn vaderland: de Moldau
Vier letzte Lieder
Symfonie in d
Price range
Vanaf €20

Andere bestelopties

Ticketbalie

  • Koningin Astridplein 26
    2018 Antwerpen
    03 213 54 06
  • openingsuren: di, do en vr van 14:00 tot 17:00

Over dit concert

Dat de natuur vol zit met muziek, is geen geheim. In Smetana’s iconische symfonisch gedicht De Moldau weerklinkt als bij wonder het stromen van de rivier doorheen de Boheemse landschappen van zijn vaderland. Ook Strauss roept in zijn Vier letzte Lieder de poëzie van de natuur op, maar dan als een lang uitgesponnen metafoor. De laatste Duitse romanticus schreef zijn liedbundel een jaar voor zijn eigen dood, en in een niet te missen beeldspraak contempleert hij een laatste maal over het leven, om het uiteindelijk los te laten. Tot slot klinkt de onvolprezen (en enige) symfonie van de Belgische componist César Franck. Onder de kristalheldere oppervlakte van het werk gaat een vernuftige harmonie schuil die Franck op gelijke hoogte plaatst met symfonische monumenten als Strauss en Smetana. 

 

Bio's

Bertrand de Billy

Functie
Gastdirigent

De Franse dirigent Bertrand de Billy begon zijn carrière als eerste kapelmeester en plaatsvervangend muziekdirecteur van het Anhaltisches Theater in Dessau. Later bekleedde hij dezelfde functie bij de Weense Volksoper. Van 1999 tot 2004 was hij muziekdirecteur van het Gran Teatre del Liceu in Barcelona en tussen 2002 en 2010 van het Radio Symphonie Orchester in Wenen.

Lees verder

Maria Bengtsson

Instrument
sopraan

De Zweedse sopraan Maria Bengtsson studeerde bij Beata Heuer-Christen aan de Musikhochschule Freiburg. Na een periode als vast lid van de Wiener Volksoper, werd ze door Kirill Petrenko gevraagd om de Komische Oper Berlin te vervoegen, waar ze bleef tot 2007. Inmiddels zong Bengtsson onder meer in de Royal Opera House, de Opéra Bastille, de Wiener Staatsoper, het Teatro Real in Madrid, het Teatro alla Scala in Milaan, het Bolshoi Theater in Moskou, de Beierse Staatsopera, de Staatsoper Berlin en de festivals van Aix-en-Provence en Salzburg. Bengtsson staat vooral bekend om haar vertolkingen in opera’s van Mozart en Richard Strauss.

Lees verder