Debussy Happening

Dag
zondag 24.02.2019 - 20:00

deSingel

Straat
Desguinlei 25
Postcode
2018
Woonplaats
Antwerpen
Price range
Tickets vanaf €35
Niet in verkoop

Andere bestelopties

Ticketbalie

  • Koningin Astridplein 26
    2018 Antwerpen
    03 213 54 06
  • openingsuren: di, do en vr van 14:00 tot 17:00

Over dit concert

Nu eens was hij rebels, racistisch en nurks, dan weer kinderachtig speels en charmant. Claude Debussy, zoveel is duidelijk, is een enigma. Zoals de Franse dirigent-componist Pierre Boulez over zijn landgenoot zei: ‘Debussy volgde de traditie niet: de traditie volgde hem.’ Debussy verving de bouwmaterialen van de Franse muziek door sensuele ritmes en onthechte harmonie.n. Zoals de impressionisten mist sproeiden over hun schilderijen, zo verving Debussy de romantische bombast van zijn tijd door unieke klanken en nevelige melodie.n. Toenmalige musici, dirigenten en critici kregen zijn raadselachtige klankpuzzels niet gelegd, nu is zijn unieke oeuvre een hoeksteen van het moderne concertrepertoire. Als student nam Debussy geen genoegen met succes binnen de conservatieve lijntjes: ‘ik ben te verliefd op mijn vrijheid, mijn eigen idee.n te genegen!’ Hij raakte verslingerd aan de vernieuwende harmonie.n van Wagner en werd op de wereldexpo van 1889 betoverd door Indonesische gamelanmuziek. Van dichters als Mallarm. en Maeterlinck leerde hij hoe realisme kon ombuigen tot verbeelding. Beide schrijvers inspireerden hem tot zijn doorbraakwerken Prélude à l’après-midi d’un faune en Pelléas et Mélisande. Met zijn even rijkgeschakeerde als verfijnde oeuvre is Debussy de ideale kandidaat voor een nieuwe Componistenhappening. Pianist en Debussy-expert Jean- Efflam Bavouzet vertaalt de Indonesische gamelan naar 88 toetsen in Estampes en verlost de Fantaisie voor piano en orkest van de obscuriteit. Het Antwerp Symphony Orchestra onder leiding van Adrien Perruchon vult aan met de bejubelde orkestraties die Luc Brewaeys maakte van Debussy’s Préludes. In Debussy’s orkestrale meesterwerk La mer laten ze de luisteraar meesurfen op de onvoorspelbare kleurenrijkdom van wind en water, golven en zeemeeuwen. ‘Kunst is de mooiste leugen’, antwoordde Debussy eens wanneer de toekomst van de muziek ter sprake kwam. ‘De glimlach van de Gioconda heeft waarschijnlijk nooit bestaan, toch is haar charme eeuwig’. In zijn onwaarachtig originele muziek kon Debussy liegen als de beste.

11.30 uur
Antwerp Symphony Orchestra olv. Adrien Perruchon
Vrouwenkoor Conservatorium Antwerpen
olv. Jan Schweiger
    Selectie uit ‘Préludes’ (orkestratie Luc Brewaeys)     
    Selectie koorwerken: Beau soir; Clair de lune; Les Angélus; Salut Printemps ea.

13.30 uur 
Studenten Conservatorium Antwerpen 
    Selectie werken voor 2 piano’s en piano vierhandig 
    Sonate voor cello en piano 
    ‘Danses sacrée et profane’ voor strijkkwartet en harp
    Rhapsodie (arr. S. Blassel) voor klarinet, fluit, strijkkwartet
    en harp 

15 uur
Jean-Efflam Bavouzet piano
    Préludes (livre II)

16.30 uur
Sophie Karthäuser sopraan & Stéphane Degout bariton
Alain Planès piano
    Selectie liederen

18 uur
Oxalys
    Prélude à l’après-midi d’un faune (arr. Benno Sachs) 
    Syrinx voor fluit solo
    Sonate voor fluit, altviool en harp 
    Six épigraphes antiques (arr. J.M. Morel) 

20.30 uur
Antwerp Symphony Orchestra olv. Adrien Perruchon
Jean-Efflam Bavouzet piano
    Suite ‘Pelléas et Mélisande’ (arr. Alain Altinoglu)
    ‘Fantaisie’ voor piano en orkest
    La mer: trois esquisses symphoniques

Bio's

Adrien Perruchon

Functie
Gastdirigent

Na zijn succesvolle passage als dirigent voor het Orchestre Philharmonique de Radio France, het orkest waarin hij als paukenist actief was, werd hij uitgenodigd door de beste orkesten zoals het Mozarteum Salzburg, de Wiener Symphoniker, de Los Angeles Philharmonic, de Tokyo Philharmonic en de NDR Radiophilharmonie Hannover. In het seizoen 2018-2019 maakt hij zijn debuut bij het Antwerp Symphony Orchestra. Samen met deze ensembles begeleidt hij solisten van wereldformaat waaronder Hilary Hahn, Pierre-Laurent Aimard, Gautier Capuçon, Jean-Efflam Bavouzet en Jean-Yves Thibaudet. De jonge Fransman kon tijdens zijn studies rekenen op de begeleiding van Daniel Barenboim en Claudio Abbado. Hij speelt piano, fagot en percussie.

Lees verder

Jean-Efflam Bavouzet

Instrument
piano

De Franse pianist Jean-Efflam Bavouzet is al sinds jaar en dag een veelgevraagd solist. Zijn opnames wonnen talrijke prijzen, waaronder de prestigieuze Gramophone Awards en de Diapason d’Or, en daarnaast speelt hij op alle grote internationale podia zowel solorecitals als werken voor piano en orkest. Zijn muzikale partners zijn het Cleveland Orchestra, de London Philharmonic, het Helsinki Philharmonic Orchestra en het hr-Sinfonieorchester samen met dirigenten zoals Vladimir Ashkenazy, François-Xavier Roth, Sir Andrew Davis en Vladimir Jurowski. Hij werkte intens samen met Pierre Boulez, Karlheinz Stockhausen, György Kurtág en promoot de minder bekende Franse muziek van Gabriel Pierné en Albéric Magnard.

Lees verder