deFilharmonie wordt Antwerp Symphony Orchestra

Maandag 3 april 2017, 15:54

Dankzij onze residentie in de nieuwe Koningin Elisabethzaal nemen we een centrale plek in Antwerpen in. Dit is dan ook de perfecte gelegenheid om onze thuisstad ook in onze naam een belangrijke plaats te geven. Naast een concertzaal met internationale allure krijgt deFilharmonie nu dus ook een naam met internationale allure. Je favoriete orkest heet vanaf nu Antwerp Symphony Orchestra, maar op het podium van de Elisabethzaal zitten dezelfde vertrouwde gezichten die je concert na concert laten genieten van de mooiste muziek.

Met deze nieuwe naam willen we de banden met onze thuisstad verstevigen en een prominentere plaats innemen op buitenlandse podia. Want het Antwerp Symphony Orchestra wil zowel in Antwerpen als daarbuiten grenzen verleggen en #thesoundofantwerp echt overal laten weerklinken.

Van 'Philharmonie van Antwerpen' naar 'Antwerp Symphony Orchestra'
De naamsverandering is een voortzetting van een lange traditie. Sinds zijn ontstaan in 1955 is het orkest onlosmakelijk verbonden met de stad Antwerpen. de Philharmonie van Antwerpen pikte na de wereldoorlogen de traditie van Antwerpse harmonieverenigingen weer op en zorgde ervoor dat de stad naast het orkest van de Vlaamse Opera er een tweede professioneel orkest bij kreeg. Met zijn orkest wilde oprichter Gaston Ariën Antwerpen op de wereldkaart zetten en grootse muzikale projecten naar de stad halen. Dit is tot op de dag nog steeds het doel van Antwerp Symphony Orchestra: hét symfonisch orkest van Vlaanderen zijn, met Antwerpen als thuisbasis, dat een zo groot mogelijk publiek ontroert en inspireert door concertbelevingen van het hoogste niveau.

Hoewel het orkest dus al gedurende zijn hele bestaan vanuit Antwerpen opereert, hebben verschillende eerdere naamsveranderingen ervoor gezorgd dat de link met de stad niet langer duidelijk  is: 

  • Vanaf januari 1985: Filharmonisch Orkest van Vlaanderen
  • Vanaf juli 1985: Koninklijk Filharmonisch Orkest van Vlaanderen
  • Vanaf september 2002: Koninklijke Filharmonie van Vlaanderen - roepnaam: deFilharmonie

Recent is onze link met Antwerpen nog versterkt toen we de nieuwe Elisabethzaal, in het hart van de stad, in gebruik namen als residentie. Het was dan ook tijd dat de naam van het orkest deze band ging weerspiegelen. 

De keuze voor 'Antwerp' in de naam is ook een concretisering van ons  maatschappelijk engagement naar de stad toe. Sinds de jaren 80 organiseert het orkest opMaat-concerten en brengt het muziek naar ernstig zieken en gedetineerden. Het Antwerp Symphony Orchestra wil dan ook de verschillende bevolkingsgroepen, die deel uitmaken van het stedelijk weefsel, ontroeren en inspireren.