Die Jahreszeiten

Dag
zondag 10.03.2019 - 19:00

Paleis voor Schone Kunsten

Straat
Baron Hortastraat 11
Postcode
1000
Woonplaats
Brussel
Die Jahreszeiten, Hob XXI:3
Price range
Tickets: www.bozar.be

Andere bestelopties

Ticketbalie

  • Koningin Astridplein 26
    2018 Antwerpen
    03 213 54 06
  • openingsuren: di, do en vr van 14:00 tot 17:00

Over dit concert

‘The Pursuit of Happiness’ 
Kraaiende hanen, drukkende hitte, kwetterende vogeltjes, kabbelende beekjes en een voorbijtrekkende storm: in Die Jahreszeiten toont de oude Joseph Haydn zich een eersteklas filmcomponist. Het ritme van zijn meesterlijke oratorium is te lezen als de evolutie van jeugd (lente) over volwassenheid (zomer) en rijpheid (herfst) naar ouderdom en dood (winter). Ook de religieuze component is onmiskenbaar aanwezig: het cyclische verloop, waarbij de lente steeds opnieuw losbreekt, staat symbool voor de hoop van de gelovige op een zalig leven na de dood. Vaste gastdirigent Philippe Herreweghe neemt een duik in deze symbolisch rijkgeschakeerde partituur en tilt samen met een cast van topzangers de verrukkelijkste details van dit klassieke meesterwerk naar boven.

Gerealiseerd met de steun van de Tax Shelter van de Belgische Federale Overheid. Casa Kafka Pictures Tax Shelter Empowered by Belfius.

Bio's

Philippe Herreweghe

Philippe Herreweghe

Functie
Eredirigent

Philippe Herreweghe engageert zich sinds 1997 als dirigent van het Antwerp Symphony Orchestra en is een veel gevraagd gastdirigent van orkesten zoals het Concertgebouworkest Amsterdam, het Gewandhausorchester Leipzig, het Scottisch Chamber Orchestra of het Tonhalle Orchester Zürich. Daarnaast richtte hij in 1970 het Collegium Vocale Gent op. Philippe Herreweghe bouwde in de loop der jaren een uitgebreide discografie op met meer dan 100 opnamen en begon in 2010 met een eigen label φ (PHI) om in volledige artistieke vrijheid een rijke en gevarieerde catalogus uit te bouwen.

Lees verder
Christina Landshamer

Christina Landshamer

Instrument
sopraan

De Duitse sopraan Christina Landshamer studeerde aan de Musikhochschule van München bij Angelica Vogel en aan de Musikhochschule van Stuttgart bij Dunja Vejzović en Konrad Richter. In 2004 was ze laureate van de internationale J.S. Bach-wedstrijd en van de Kissinger Liederwettbewerb van de Bayerische Rundfunk.

Lees verder
Maximilian Schmitt

Maximilian Schmitt

Instrument
tenor

Maximilian Schmitt ontdekte zijn liefde voor muziek als koorknaap van de Regensburger Domspatzen. Hij studeerde zang aan de Berlijnse Universität der Künste en maakte in 2005 en 2006 deel uit van het Young Ensemble van de Bayerische Staatsoper. Hij debuteerde ondertussen aan het Salzburger Landestheater, de Wiener Staatsoper en de Amsterdamse opera.

Lees verder
Florian Boesch

Florian Boesch

Instrument
bariton

Florian Boesch studeerde zang aan het conservatorium van Wenen. Hij specialiseerde zich in lied en oratorium bij Robert Holl. In 2003 debuteerde hij bij de opera van Zürich als Papageno in Mozarts Die Zauberflöte en het jaar daarop zong hij de komische basrollen in onder anderen Le nozze di Figaro en Don Giovanni bij de Wiener Volksoper.

Lees verder

Collegium Vocale Gent

Instrument
orkest

In 2010 was het precies veertig jaar geleden dat op initiatief van Philippe Herreweghe het Collegium Vocale Gent werd gesticht. Hun authentieke, tekstgerichte en retorische aanpak zorgde voor een transparant klankidioom waardoor het ensemble in enkele jaren tijd wereldfaam verwierf en te gast was op alle belangrijke podia wereldwijd. Intussen heeft Collegium Vocale Gent een ruim repertoire uit verschillende stijlperiodes opgebouwd. De Duitse barokmuziek, en meer specifiek de vocale werken van J.S. Bach, waren en blijven een kroondomein. Meer en meer legt Collegium Vocale Gent zich ook toe op het klassieke, romantische en hedendaagse oratoriumrepertoire. Voor de realisatie van projecten werken ze samen met diverse historisch geïnformeerde ensembles zoals het eigen barokorkest van Collegium Vocale Gent, maar ook met vooraanstaande symfonische orkesten zoals het Antwerp Symphony Orchestra, het Budapest Festival Orchestra en het Koninklijk Concertgebouworkest.

Lees verder