Dimitri Sjostakovitsj
- 1906 Sint-Petersburg - 1975 Moskou
- componeerde een groot deel van zijn muziek tijdens de dictatuur van Stalin, wat betekende dat hij niet zomaar kon schrijven wat hij wou.
- schreef gewaagde muziek die door de communistische partij meerdere malen veroordeeld werd omdat ze te modern en te moeilijk zou zijn. Toch slaagde hij erin zijn eigen stijl te vinden.
- schreef een opera (Lady MacBeth uit het district Mtsensk) die door Stalin helemaal afgekraakt werd en beschouwd werd als ‘gevaarlijke muziek'. Hij waagde het daarom niet zijn moderne, Vierde symfonie uit te voeren.
- werd op handen gedragen door het Russische publiek. Dat vond zijn muziek helemaal niet moeilijk, maar net prachtig.
- maakte vooral naam als componist van symfonieën en strijkkwartetten, maar componeerde ook concerto's, kamermuziek en filmmuziek.
- verwerkte in zijn late muziek joodse volksmuziek, in een periode waarin de joden in Rusland vervolgd werden.
De orkestmuziek van Sjostakovitsj is fenomenaal en bijzonder emotioneel. Zijn meeslepende en grandioze symfonieën klutsen je helemaal door elkaar. Begin bij deze orkestwerken:
- Symfonie nr. 5 in d, opus 47 (de symfonie die begint met een aangrijpende strijkerspassage en eindigt met een driftige finale)
- Symfonie nr. 8 in c, opus 65 (de hartverscheurende symfonie waarin Sjostakovitsj al zijn oorlogservaringen weergeeft)
- Pianoconcerto nr. 1 in c, opus 35 (het energieke concerto voor piano, solotrompet en strijkers dat duidelijk laat horen hoeveel Sjostakovitsj wel van jazzmuziek hield)