Bart Van Reyn

Rol
Gastdirigent

Bart Van Reyn is een van de meest gevraagde jonge dirigenten uit België. Hij studeerde orkest- en koordirectie aan de conservatoria van Brussel en Antwerpen en historische uitvoeringspraktijk bij Jos van Veldhoven in Den Haag. Hij werd in zijn opleiding verder gestimuleerd door Frieder Bernius, Philippe Herreweghe en Sir John Eliot Gardiner. Tal van orkesten en koren dragen hem een warm hart toe vanwege zijn grondige repertoirekennis en energievolle en fantasierijke artisticiteit.

In 2000 stichtte Van Reyn het ensemble ‘Octopus’, dat vanwege zijn flexibele bezetting als kamer- en als symfonisch koor kan fungeren. Intussen heeft het ensemble met alle grote Belgische symfonieorkesten samengewerkt en trad het op in Frankrijk, Duitsland, Rusland en Nederland. In 2012 richtte Van Reyn het orkest ‘Le Concert d’Anvers’ op, dat op historische instrumenten het achttiende- en negentiende-eeuwse  repertoire uitvoert. Daarnaast is hij medestichter van het internationale operacollectief ‘The Ministry of Operatic Affairs’.

Van Reyn werd intussen geëngageerd door de Nederlandse Bachvereniging, de Brussels Philharmonic, de Vlaamse Opera, Capella Augustina Köln, Vox Luminis, Prima la Musica en de BBC Singers. In 2013 debuteerde hij bij het Nederlands Kamerkoor, het Collegium Vocale Gent, het Vlaams Radio Koor, het MDR Rundfunkchor Leipzig en het Rundfunkchor Berlin. Verder assisteerde hij bij operaproducties in het Theater Basel, De Munt in Brussel, de Opéra National de Lorraine Nancy en bij de Musikfestspielen Potsdam Sanssouci. 

In België werd Van Reyn in 2013 met veel lof onthaald voor zijn productie van Mozarts Don Giovanni met Le Concert d’Anvers. In 2014 leidde hij met zijn ensemble een Belgische tournee met muziek van Britse componisten ter nagedachtenis aan het uitbreken van de eerste wereldoorlog honderd jaar eerder.

www.bartvanreyn.com

Bart Van Reyn