Carlo Rizzi

Rol
Gastdirigent
  • Carlo Rizzi (geboren 19 juli 1960, Milaan, Italië) is een Italiaanse dirigent. Rizzi studeerde muziek aan het conservatorium van Milaan. Later was hij dirigent van Vladimir Delman, in Bologna, en bij Franco Ferrara in Siena. Zijn debuut als operadirigent was in 1982, met Donizetti's L'ajo nell'imbarazzo. In 1985 won hij de eerste Toscanini-dirigentenwedstrijd in Parma.


    Rizzi maakte zijn Britse debuut als dirigent op het Buxton Festival 1988 met Donizetti's Torquato Tasso en dirigeerde vervolgens producties in het Royal Opera House, Covent Garden en Opera North. In augustus 1992 werd hij muziekdirecteur van de Welsh National Opera (WNO), en was tot en met 2001 werkzaam in de post. In 2004, na het plotselinge aftreden van Tugan Sokhiev, Rizzi's opvolger bij de WNO, keerde Rizzi terug als muziekdirecteur van de WNO, wat aanvankelijk voor een periode van 2 jaar werd verwacht. Hij bleef op die post tot 2007.


    In 2005 dirigeerde Rizzi de Wiener Philharmoniker in Willy Deckers’ nieuwe enscenering van La Traviata op het Salzburger Festival. De rol van Violetta werd gezongen door Anna Netrebko, de tenorrol Alfredo Germont werd gespeeld door Rolando Villazón. De zeven geplande voorstellingen zijn naar verluidt zwaar overboekt met tickets die voor meer dan 2000 euro werden ingeruild. Terwijl Netrebko en Villazón grotendeels positief werden beoordeeld door critici, bekritiseerden sommige recensenten (van zowel de live uitvoering als van de opname) Rizzi's directie.


    Rizzi's opnames bevatten een Engelstalige versie van Leoš Janáček's Káťa Kabanová (Chandos) en een DVD-set van La Traviata (Deutsche Grammophon).