Eliahu Inbal

Rol
Gastdirigent

De Israëlische dirigent Eliahu Inbal studeerde viool en compositie in zijn geboortestad Jeruzalem vooraleer hij, op aanbeveling van Leonard Bernstein, zijn opleiding voort zette aan het Conservatorium van Parijs bij Louis Forrestier (directie) en Olivier Messiaen en Nadia Boulanger (compositie). Hij vervolmaakte zich in orkestdirectie bij Franco Ferrara (Hilversum) en Sergiu Celibidache (Siena).

Op 26-jarige leeftijd won hij de Eerste Prijs op de Internationale Dirigentenwedstrijd Guido Cantelli in Novara. Sindsdien staat Eliahu Inbal voor zowat alle grote orkesten in Europa, de VS en Japan en is hij te gast op tal van internationale festivals. In Duitsland maakte de dirigent naam als chefdirigent van het Radio Sinfonieorchester van Frankfurt (1974-’90) waarvan hij vandaag eredirigent is. Met dit orkest realiseerde hij onder meer de eerste integrale cd-opname van alle Mahlersymfonieën, iets wat meermaals bekroond werd. Ook was hij chefdirigent van het Teatro la Fenice (1984-’87), eredirigent van het Orchestra Nazionel della RAI (Turijn) (1995-2001) en chefdirigent van het Berliner Sinfonie-Orchester (2001-’06).

Sinds 2007 is Inbal opnieuw werkzaam als chefdirigent in La Fenice. Zijn opera-activiteit voert hem intussen naar de operahuizen van Parijs, Glyndebourne, München, Stuttgart, Hamburg, Zürich en Madrid. Sinds april 2008 is Eliahu Inbal chefdirigent van het Tokyo Metropolitan Symphony Orchestra. De muzikale leiding van de Tsjechische Philharmonie is in zijn handen vanaf het seizoen 2009-’10.

Recente engagementen waren de bekroning van de nieuwe Mahlercyclus met het Koninklijk Concertgebouworkest in Amsterdam (juni 2011), concerten met het Gewandhausorchester in Leipzig en Liszts Eine Faust-Symphonie met het Orchestre National de Lyon. Eliahu Inbal kan bogen op een uitgebreide discografie (Berlioz, Brahms, Bruckner, Mahler, Ravel, Sjostakovitsj, Stravinsky e.a.) die reeds meermaals in de prijzen viel (Deutsche Schallplattenpreis, Grand Prix du Disque en Prix Cecilia). In de Vlaamse Opera oogstte Eliahu Inbal recent grote successen met de Tweede en Derde Symfonie van Gustav Mahler en met de gelauwerde productie van Parsifal in een regie van Tatjana Gürbaca.