Jaap van Zweden

Rol
Gastdirigent

Na een succesvolle carrière van zestien jaar als vioolsolist en concertmeester van het Koninklijk Concertgebouworkest startte Jaap van Zweden in 1995 zijn dirigentenloopbaan. Inmiddels is hij een van de meest gevraagde dirigenten van zijn generatie. Hij vervulde inmiddels gastdirecties bij orkesten als het Los Angeles Philharmonic Orchestra, het Chicago Symphony Orchestra, de orkesten van Cleveland en Philadelphia, de Münchner Philharmoniker, het WDR Symphonie-Orchester Köln, het Orchestre National de France, de Oslo Philharmonic, het Koninklijk Concertgebouworkest en het London Philharmonic Orchestra. Momenteel is hij chef-dirigent van het Dallas Symphony Orchestra. Tot vorig seizoen stond hij aan het hoofd van het Antwerp Symphony Orchestra en de beide radio-orkesten van Nederland.

Naast het concertpodium is Jaap van Zweden ook actief als operadirigent. Bij de Nationale Reisopera dirigeerde Beethovens Fidelio, Verdi’s La traviata en aan de Nederlandse Opera dirigeerde hij Puccini’s Madama Butterfly. In concertante vorm dirigeerde hij Vanessa van Barber, Cavalleria rusticana van Mascagni, I pagliacci van Leoncavallo, Verdi’s Otello, Parsifal en Lohengrin van Wagner en Don Quixote van Massenet.

Recent maakte hij zijn debuut als dirigent bij het Tonhalle-Orchester Zurich en het Boston Symphony Orchestra (op het vermaarde Tanglewood Festival). Ook debuteerde hij op de BBC Proms met het Radio Filharmonisch Orkest in Bruckners Achtste symfonie. Dit seizoen debuteert hij bij de New York Philharmonic. Zijn opnames van Brucknersymfonieën en van Wagners Lohengrin, Die Meistersinger en Parsifal met het Radio Filharmonisch Orkest werden in de pers lovend onthaald. Met het London Philharmonic Orchestra nam hij Mahlers Vijfde symfonie op en met het Dallas Symphony Orchestra maakte hij opnames van Tsjajkovski en Beethoven. Voor Virgin maakte hij een opname van Mozartconcerto’s met het Philharmonia Orchestra en pianist David Fray.