Jac van Steen

Rol
Gastdirigent

Jac van Steen studeerde orkest- en koordirectie aan het Brabants Conservatorium.

Sinds zijn deelname aan het BBC Conductors Seminar in 1985, heeft zijn loopbaan een grote vlucht genomen en is hij op vele podia te gast, zowel in Nederland als bij de beste orkesten in Engeland, Duitsland en Zwitserland. Sindsdien bekleedde hij vaste posities als Chefdirigent en Muzikaal directeur bij het Nationaal Ballet, de orkesten van Bochum en Neurenberg, de Staatskapelle Weimar, de Opera en het Philharmonisch Orkest van Dortmund en het Musikkollegium in Winterthur. Hij was tevens vaste Gastdirigent van het BBC National Orchestra of Wales. Hij treedt regelmatig op met de beste orkesten in Nederland, Zwitserland en Duitsland en het Verenigd Koninkrijk w.o. het Philharmonia Orchestra in de grote series in London in de Royal Festival Hall, als tijdens tournees door Engeland . Hij is regelmatig te gast bij het City of Birmingham Symphony Orchestra, Royal Philharmonic Orchestra en diverse orkesten van de BBC zoals in Cardiff en Manchester. Ook maakte hij CD-opnames met de Royal Philharmonic Orchestra. Sinds 2013-14 is hij vaste gastdirigent van het Praags Symfonie Orkest en met ingang van seizoen 2014-15 ook vaste gastdirigent bij het Ulster Orchestra. Hij heeft aan een breed scala van opnames voor de BBC meegewerkt  en onder zijn signatuur zijn talloze CD-opnames verschenen (o.a. bij Dabringhaus & Grimm, SOMM, Bridge Records, NMC).

Jac van Steen heeft een groot operarepertoire opgebouwd tijdens zijn lange samenwerking met de operahuizen van Weimar en Dortmund waar hij als chef-dirigent verbonden was. In 2013 debuteerde hij bij Opera North Leeds. In 2015 en 2016 dirigeerde hij opnieuw bij Opera North (Vida Breve, Gianni SchicciSuor Angelica en Il Tabarro) en maakte hij zijn debuut bij de Garsington Opera (Strauss, Intermezzo) en in de volgende jaren een nieuwe productie van Pelleas en Melisande en recentelijk met Smetana’s Verkaufte Braut. Ook werkt hij bij de Volksoper in Wenen (Januari 2017- Korngold, Das Wunder der Heliane en Oktober 2017 – Verdi, Masnadieri en in de komende seizoenen met Boris Godounov en Forza del Destino. In 2018-19 maakte hij zijn debuut bij de opera in Oslo met twee nieuwe producties van Puccini’s Gianni Schicci, Il Tabaro en Suor Angelica.

Naast zijn uitgebreide concert- en operapraktijk, geeft Jac van Steen directieles aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar hij ook zeer betrokken is bij National Masters for Orchestral Conducting (NMO). Daarnaast werkt hij regelmatig met de orkesten van de Chetham School of Music, het Royal Northern College of Music in Manchester en de Royal Academy of Music en het Royal College of Music in London.