James MacMillan

Rol
Gastdirigent

James MacMillan wordt wereldwijd erkend als vooraanstaand componist en dirigent. Naast zijn eigen muziek dirigeert hij een brede waaier aan hedendaagse en standaarde werken. Telkens biedt hij een uniek perspectief op de partituur. Tot 2013 was hij eerste gastdirigent van de Nederlandse Radio Kamer Filharmonie en negen jaar lang was hij Componist/Dirigent van de BBC Philharmonic. 

MacMillan dirigeerde orkesten als het Baltimore Symphony Orchestra, het Rotterdams Philharmonisch Orkest, de Münchner Philharmoniker, het Radio-Symphonieorchester Wien, het Danish Radio Symphony Orchestra, de Bergen Philharmonic, de Royal Liverpool Philharmonic, het City of Birmingham Symphony Orchestra, het Toronto Symphony Orchestra, de Los Angeles Philharmonic, het New Zealand Symphony Orchestra en het NHK Symphony Orchestra. Als componist kreeg hij opdrachten van al even illustere orkesten, waaronder het London Symphony Orchestra, het Koninklijk Concertgebouworkest en het Boston Symphony Orchestra.

MacMillan was London Symphony Orchestra Portrait Artist in het seizoen 2009/2010 en Composer in Residence tijdens het Grafenegg Festival van 2012. In 2014 stichtte hij het muziekfestival The Cumnock Tryst, dat jaarlijks plaatsvindt in zijn geboortestreek Ayrshire. In 2004 werd MacMillan een CBE uitgereikt en in 2015 ontving hij het ridderschap.

James MacMillan