Jaume Santonja

Rol
Gastdirigent

Jaume Santonja werd recent aangesteld als assistent-dirigent van het City of Birmingham Symphony Orchestra (CBSO). Dit is zijn eerste volledige seizoen als dirigent. Voorheen combineerde hij zijn positie als eerste solist slagwerk bij het Antwerp Symphony Orchestra met zijn activiteiten als dirigent. 

Jaume stond als gastdirigent voor het Orquesta de Extremadura, The World Orchestra - ADDA Simfònica, het Spanish National Youth Orchestra en de orkesten van de conservatoria van Utrecht en Antwerpen. Hij is muziekdirecteur van het Symfonisch Jeugdorkest Edegem en oprichter van het AbbatiaViva-collectief. Sinds seizoen 2016-2017 is hij assistent-dirigent van het Orquesta de Extremadura en hun jeugdorkest. 

Jaume behaalde de voorbije jaren mooie resultaten op verschillende internationale dirigeerwedstrijden. Hij won de tweede prijs op het 'V Concurso de Dirección Orquestal' in Córdoba, haalde de halve finales van de 'I Antal Dorati International Conducting Competition' en was bij de laatste zeven laureaten van de 'XII Cadaqués Orquestra International Conducting Competition'. Verder was hij een van de geselecteerde kandidaten voor de finale van de prestigieuze 'Donatella Flick Conducting Competition' in Londen.

Als muzikant speelde Jaume mee in gerenommeerde orkesten zoals het Concertgebouworkest, het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het City of Birmingham Symphony Orchestra en het Antwerp Symphony Orchestra en hij werkte samen met dirigenten als Mariss Jansons, Yannick Nezet-Seguin, Valery Gergiev en Zubin Mehta. Hij was ook lid van het Gustav Mahler Jugendorchester en het Verbier Festival Orchestra.

Jaume studeerde directie aan het conservatorium van Antwerpen en percussie aan het conservatorium van Amsterdam. In kamermuziekverband is hij lid van het Natalia Ensemble en het AKT-TEK percussieduo.