Jiří Rožeň

Rol
Gastdirigent

.Jiří Rožeň is een van de meest veelbelovende dirigenten van zijn generatie. Hij heeft succes gehad in Salzburg en Londen als finalist van zowel de Nestlé en Salzburg Festival Young Conductors Award en de Donatella Flick LSO Conducting Competition. Voorheen werkte Jiří als assistent-dirigent bij het BBC Scottish Symphony Orchestra samen met Donald Runnicles en Thomas Dausgaard en hielp hen ook bij de BBC Proms en het Edinburgh International Festival.  

 

In het seizoen 2018/19 bouwt Jiří verder aan zijn groeiende internationale bekendheid met het Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, BBC Philharmonic, BBC National Orchestra of Wales, Ulster Orchestra en keert terug naar het Tsjechisch Philharmonisch Orkest en Tsjechisch Radio Symfonie Orkest. Andere engagementen omvatten zijn debuut met het Hiroshima Symfonie Orkest en optredens met de Oulu Symfonie, Orchestre de Pau Pays de Béarn, Thessaloniki State Symphony Orchestra en Brno Philharmonic.

 

Jiří verschijnt ook op twee prestigieuze internationale festivals: de muzikale herfst in Cluj in Roemenië en Smetana Litomyšl in Tsjechië, die respectievelijk het Transsylvanische Staatsorkest en het Tsjechisch Kamerorkest Filharmonisch Orkest leiden. Recente en aankomende solistische samenwerkingen worden gekenmerkt door internationaal erkende namen als Vadim Gluzman, Kirill Gerstein, Mahan Esfahani, Esther Yoo, Lawrence Brownlee, Christian Schmitt en Sergei Nakariakov.

 

Hoogtepunten van het seizoen 2017/18 waren onder meer zijn abonnementsdebuut en twee andere projecten met het Tsjechisch Philharmonisch Orkest, evenals engagementen met het Bruckner Orchester Linz, het Praagse Radio Symfonie Orkest (onder andere op het Praagse Lentefestival), het Wiener Concert-Verein en het Kroatische Radiotelevisie (HRT) Symfonie Orkest in Zagreb tijdens een zomergala in de open lucht.

 

Als gepassioneerd voorvechter van de Tsjechische muziek heeft Jiří de afgelopen seizoenen op het Salzburger Festival met Camerata Salzburg (Oostenrijkse première) en op het Praagse Lentefestival met PKF-Praag Philharmonie zijn signatuur Symfonie nr.4 van Miloslav Kabeláč gedirigeerd. Ook ging hij in première met het Brno Filharmonisch en Tsjechisch Filharmonisch Koor Brno voor de nieuwe kritische editie van Bohuslav Martinů's Spectre's Bride. Veel van zijn recente en toekomstige programma's omvatten Tsjechisch standaardrepertoire en muziek van Josef Suk, Leoš Janáček, Bohuslav Martinů, Miloslav Kabeláč en Viktor Kalabis.

 

Tijdens zijn verblijf in Schotland heeft Jiří zich ook beziggehouden met het dirigeren van Stravinsky's Mavra, Walton's The Bear, Strauss' Die Fledermaus en Britten's Owen Wingrave. Elders in zijn opera's waren onder meer Ravels L'enfant et les sortilegès met de Hamburger Symphoniker en Sven Daigger's Eine Kluge Else op het Brücken-Festival für Neue Musik in Rostock.  

 

Jiří Rožeň, geboren in 1991 in Praag, studeerde orkestdirectie aan conservatoria en universiteiten van Praag, Salzburg, Hamburg, Zürich en Glasgow. Zijn mentoren waren onder meer Garry Walker, Dennis Russell Davies, Ulrich Windfuhr en Johannes Schlaefli. Andere belangrijke invloeden zijn Daniele Gatti, Bernard Haitink, David Zinman en Peter Eötvös in masterclasses bij orkesten als het Koninklijk Concertgebouworkest, Orchestre Philharmonique de Radio France en Tonhalle-Orchester Zürich.