Karl-Heinz Steffens

Rol
Gastdirigent

De Duitse dirigent Karl-Heinz Steffens is muziekdirecteur van de Staatsopera Praag en dirigent en artistiek adviseur bij het Norrköping Symphony Orchestra. Hij wordt beschouwd als een van de meest vooraanstaande dirigenten in zowel de opera- als symfonische wereld. Tijdens seizoen 2019-2020 ondernam hij een tournee in Spanje met uitvoeringen van Beethovens Negende symfonie. Dit seizoen dirigeert hij onder meer Schrekers Der Ferne Klang en Wagners meesterwerk Tristan und Isolde.

Na zijn carrière als een van ‘s werelds meest vooraanstaande klarinettisten in zowel het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks als in de Berliner Philharmoniker, wijdt hij zich sinds 2017 aan orkestdirectie. Sindsdien is Steffens te gast bij de Berliner Philharmoniker, de Wiener Philharmoniker, de Israel Philharmonic, het Toronto Symphony Orchestra, de Philharmonia, de Royal Stockholm Philharmonic en het Tonhalle-Orchester Zürich, en hij dirigeert regelmatig de radio-orkesten van Berlijn, Keulen, Frankfurt, Hamburg, Hannover, Leipzig en Stuttgart. In seizoen 2020-2021 maakt hij zijn opwachting bij onder meer het Bergen Philharmonic Orchestra, de Bournemouth Symphony, het Orquesta Sinfónica de Galicia en de Israel Philharmonic.

Als operadirigent leidde Steffens tijdens drie opeenvolgende seizoenen uitvoeringen van Don Giovanni, Cosi fan Tutte en Götterdämmerung in het Teatro alla Scala Milaan en met de Berlijnse Staatsoper Unter den Linden werkt hij regelmatig samen. Ook de Noorweegse première van Pelléas et Mélisande met de Norwegian National Opera & Ballet werd door hem gedirigeerd.  

Als vroegere chef-dirigent en muziekdirecteur van de Deutsche Staatsphilharmonie Rheinland-Pfalz werd Steffens al meermaals onderscheiden met onder andere de ECHO Klassik voor ‘Beste orkest’ in 2015 en een nominatie voor ‘Beste concertprogramma van het seizoen’ door de Deutscher Musikverleger-Verband in 2017. Hij mocht ook de Bundesverdienstkreuz in ontvangst nemen voor zijn verdiensten in de muziek.

www.karlheinzsteffens.com

Karl-Heinz Steffens