Mariss Jansons

Rol
Gastdirigent

Mariss Jansons is chef-dirigent van het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks sinds 2003, en was van 2004 tot en met het seizoen 2014/15 chef-dirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest.

De Let studeerde viool en directie in Sint-Petersburg en vervolgde zijn studies in Wenen en Salzburg bij Hans Swarovsky en Herbert von Karajan. In 1973 werd Jansons assistent van Jevgeni Mravinski bij het orkest van Sint-Petersburg, waar ook zijn vader dirigent was.

Van 1979 tot 2000 was hij chef-dirigent van het Oslo Filharmonisch Orkest, dat hij groot internationaal aanzien gaf. Als gastdirigent stond hij vele malen voor onder meer de Berliner en Wiener Philharmoniker, het London Philharmonic Orchestra en de grote orkesten van de Verenigde Staten.

Van 1997 tot 2004 was Mariss Jansons music director van het Pittsburgh Symphony Orchestra. Nadat hij sinds 1988 vrijwel jaarlijks te gast was geweest bij het Koninklijk Concert­gebouworkest, werd hij in 2004 de zesde chef-­dirigent sinds de oprichting van het orkest in 1888.

Na elf uiterst succesvolle seizoenen nam Mariss Jansons op 20 maart 2015 afscheid, waarna het orkest hem benoemde tot conductor emeritus. Voor zijn verdiensten ontving Mariss Jansons vele internationale onderscheidingen, zoals het lidmaatschap van de Royal Academy of Music in Londen en het Gesellschaft der Musikfreunde in Wenen, het Österreichisches Ehrenkreuz für Wissenschaft und Kunst, de Letse Orde van de Drie Sterren en het Duitse Bundesverdienstkreuz.

 

Op 1 november 2013 werd hij Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. In juni 2016 leidde Mariss Jansons het Concertgebouworkest in de operaproductie van Tsjaikovski’s Pique dame bij De Nationale Opera, in september 2016 dirigeerde hij de Zevende symfonie van Mahler.