Martyn Brabbins

Martyn Brabbins is een van de toonaangevende en meest veelzijdige Britse dirigenten van zijn generatie. Hij begon zijn dirigentencarrière in Sint-Petersburg als student van Ilya Musin. Nadat hij in 1988 de eerste prijs won op de Leeds Conductors' Competition ging zijn carrière steil omhoog. Hij is een graag geziene gast bij orkesten wereldwijd en was o.a. Associate Principal Conductor van het BBC Scottish Symphony Orchestra (1994-2005), eerste gastdirigent van het Antwerp Symphony Orchestra (2009-2015) en chef-dirigent van de Nagoya Philharmonic (2012-2016). Op dit moment is hij muziekdirecteur van de Huddersfield Choral Society en gastprofessor directie aan het Royal College of Music.

Brabbins stond voor gerenommeerde orkesten als het London Symphony Orchestra en La Scala Milaan en is een favoriet op de BBC Proms. Hij was te gast bij de Bavarian State Opera en werkt regelmatig samen met de operahuizen van Amsterdam, Lyon, Antwerpen en Frankfurt.

Hoogtepunten uit het seizoen 2015/2016 zijn o.a. zijn debuut bij het Rotterdams Philharmonisch in het Concertgebouw van Amsterdam en bij het WDR Cologne en de Russian National Opera, waar hij het War Requiem van Britten dirigeerde. Tijdens het seizoen 2016 /2017 keert hij terug naar het Koninklijk Concertgebouworkest, het Tokyo Metropolitan Orchestra, het Deutsches Symphonie-Orchester Berlin en het BBC Scottish Symphony Orchestra, en brengt hij A Dog’s Heart met De Nationale Opera. Bij het Antwerp Symphony Orchestra dirigeert hij de wereldpremière van een nieuw concerto van Kalevi Aho.

Martyn Brabbins heeft zo’n 120 cd’s opgenomen en zijn uitgebreide discografie omvat zowel Romantisch als hedendaags repertoire. Hij won een Gramophone Award voor zijn opname van Mask of Orpheus van Birtwistle met het BBC Symphony (NMC), de Cannes Opera Award voor Die Kathrin met het BBC Concert Orchestra (CPO) en de Grand Prix du Disque voor zijn opname van Wagner Dream van Jonathan Harvey.

Brabbins is een stuwende kracht in het Britse muzieklandschap, stond de voorbije jaren voor bijna alle belangrijke Britse orkesten en was te gast op vele Britse festivals. Hij was artistiek directeur van het Cheltenham International Festival of Music (2005-2007),  is een pleitbezorger van Britse componisten over de hele wereld en een bron van inspiratie voor jonge dirigenten tijdens zijn jaarlijkse cursus op het St Magnus Festival on Orkney.

Martyn Brabbins