Mirga Gražinyte-Tyla

Rol
Gastdirigent

Mirga Gražinytė-Tyla werd in februari 2016 benoemd tot muziekdirecteur van het City of Birmingham Symphony Orchestra, in de voetsporen van Sir Simon Rattle, Sakari Oramo en Andris Nelsons.

Gražinytė-Tyla heeft het publiek over de hele wereld geraakt als gastdirigent. In Europa werkte ze samen met het Litouwse nationale symfonieorkest, het Beethovenorkest Bonn, de Deutsche Radiophilharmonie, het koor van de Beierse Radio, het MDR-symfonieorkest, de Radio Symfonie en de Kamerorkesten van Wenen, het Deense nationale symfonieorkest, het Mozarteumorkest en het Camerata Salzburg, en het orkest van de Komische Oper in Berlijn. In de Kremerata Baltica had Mirga een dynamische samenwerking met Gidon Kremer op talrijke Europese tournees. Ze leidde opera's in Heidelberg, Salzburg, Komische Oper Berlin en Bern, waar ze Kapellmeister was. In Noord-Amerika werkte ze samen met Seattle en San Diego symfonische orkesten en gaf ze haar New Yorkse dirigeerdebuut bij het Juilliard Orchestra.

Met het Los Angeles Philharmonic was Gražinytė-Tyla Dudamel Fellow in het seizoen 2012-2013, Assistant Conductor voor twee seizoenen (2014-2016) en Associate Conductor voor het seizoen 2016-17. Gražinytė-Tyla was van 2015 tot 2017 de muziekdirecteur van het Salzburger Landestheater. Ze won de prestigieuze Salzburger Festival Young Conductors Award 2012 en debuteerde vervolgens met het Gustav Mahler Youth Orchestra in een symfonisch concert in de Salzburger Festspiele.

Gražinytė-Tyla werd in april 2009 ontdekt door het Duitse dirigentenforum (Deutsches Dirigentenforum). Ze komt oorspronkelijk uit Vilnius, Litouwen, en is geboren in een muzikale familie. Voordat ze verder studeerde aan het conservatorium van Zürich, studeerde ze aan het conservatorium Felix Mendelssohn-Bartholdy in Leipzig en aan het conservatorium van Bologna, Italië. Ze studeerde af met een bachelor in koor- en orkestdirectie aan de Universiteit voor Muziek en Schone Kunsten in Graz, Oostenrijk. Mirga heeft deelgenomen aan talrijke masterclasses en dirigentenworkshops en werkte samen met vele gevestigde dirigenten en professoren zoals Christian Ehwald, George Alexander Albrecht, Johannes Schlaefli, Herbert Blomstedt, Colin Metters en Kurt Masur.