Pietari Inkinen

Rol
Gastdirigent

In 2015 begon Pietari Inkinen zijn termijn als chef-dirigent van zowel het Prague Symphony Orchestra als de Ludwigsburg Schlossfestspiele. Voordien was hij voor acht seizoenen actief als muziekdirecteur van het New Zealand Symphony Orchestra, waar hij nu eregastdirigent is. Hij is vanaf dit seizoen ook chef-dirigent van het Japan Philharmonic Orchestra na een periode als eerste gastdirigent. Tegelijk soleert Inkinen als violist bij diverse internationale orkesten.

Inkinen werkte met orkesten als de Münchner Philharmoniker, het La Scala Philharmonic Orchestra, de Los Angeles Philharmonic, het Rotterdams Philharmonisch orkest, het Israel Philharmonic Orchestra, het WDR Sinfonieorchester Köln, het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, de Staatskapelle Dresden en het Leipzig Gewandhausorchester. Inkinen had ook de eer en het plezier met solisten als Vadim Repin, Hilary Hahn, Pinchas Zukerman, Nikolaj Znaider, Jean Yves Thibaudet, Alexander Toradze en Elisabeth Leonskaja samen te werken.

Als operadirigent trad hij op in de Finse Nationale Opera, De Munt, de Staatsoper Berlin, de Bayerische Staatsoper en Palermo’s Teatro Massimo. In 2014 won hij de Australische Helpmann Award voor Best Music Direction naar aanleiding van zijn uitvoering van de Ringcyclus met Opera Australia. In Italië reikte de National Association of Music Critics hem de Franco Abbiati Prize uit voor zijn interpretatie van Das Rheingold in het Teatro Massimo.

Over zijn opnames van de symfonieën van Sibelius merkte Gramophone op: ‘Hier is opnieuw bewijs dat Pietari Inkinen een jonge dirigent is met grenzeloze zelfverzekerdheid en talent … het New Zealand Symphony Orchestra reageert opvallend beheerst … hij gaat met een overvloedig entertainende flair en een doordringend meesterschap te werk…’

www.pietariinkinen.com

Pietari Inkinen