Richard Egarr

Rol
Gastdirigent

Richard Egarr is muziekdirecteur van de Academy of Ancient Music, Associate Artist bij het Scottish Chamber Orchestra en eerste gastdirigent bij het Residentie Orkest in Den Haag. Hij leidt een bloeiende carrière als gastdirigent met orkesten gaande van de Handel and Haydn Society in Boston tot het London Symphony Orchestra, het Koninklijk Concertgebouworkest en het Philadelphia Orchestra. In 2007 maakte Egarr zijn debuut in Glyndebourne met de Mattheüspassie.

Al vroeg in zijn termijn met de AAM bouwde Egarr het Choir of the AAM uit, waarmee hij hoofdzakelijk opera’s en oratoria uitvoert. Op de agenda staat een cyclus van Monteverdi’s opera’s in het Barbican Centre in Londen. Als toetsenist beheerst Egarr een breed gamma aan klavierinstrumenten, gaande van vijftiende-eeuwse tot moderne instrumenten. Hij speelt wereldwijd solorecitals en trad in 2015 nog op tijdens het Edinburgh International Festival en in Carnegie Hall. 

Zijn indrukwekkende discografie bevat Bachs Goldbergvariaties en Das Wohltemperierte Klavier, fantasia’s en rondo’s van Mozart en het volledige œuvre voor klavecimbel van Louis Couperin. Met de Academy of Ancient Music nam hij onder andere zeven cd’s met Händels muziek op, wat een Gramophone Award, een MIDEM en een Edison award opleverde. In maart 2015 bracht de AAM Bachs Mattheüspassie uit op haar eigen label.

Egarr werd opgeleid tot koorknaap aan York Minster en aan Chetham’s School of Music in Manchester. Aan Clare College Cambridge studeerde hij af als orgelspecialist. Verder inspireerden Gustav en Marie Leonhardt zijn werk in het domein van de historische uitvoeringspraktijk. Zelf vormt Egarr een enorme bron van inspiratie voor jonge musici. Hij bezoekt regelmatig het Conservatorium van Amsterdam, de Dutch National Opera Academy en de Juilliard School in New York. Ook met de Britten Pears Foundation onderhoudt hij nauwe contacten.

Richard Egarr