Tan Dun

Rol
Gastdirigent

De wereldberoemde artiest en UNESCO Global Goodwill Ambassador Tan Dun staat bekend om zijn muziek die de grenzen van klassieke muziek verlegt door het gebruik van multimedia en de combinatie van Westerse en Oosterse tradities.

Hij won belangrijke prijzen waaronder een Grammy Award, een Oscar en een Golden Lion Lifetime Achievement Award. Zijn bijzondere composities zijn overal ter wereld te horen en worden uitgevoerd door toporkesten zoals de Los Angeles Philharmonic, het Boston Symphony Orchestra, het NHK Symphony Orchestra, de Berliner Philharmoniker, het Koninklijk Concertgebouworkest en de New York Philharmonic, samen met artiesten als Yo-Yo Ma, Martin Grubinger en Lang Lang.

Tan Dun dirigeert vaak zijn eigen composities en hij leidt regelmatig sommige van de eerder genoemde orkesten, maar ook o.a. het London Symphony Orchestra, het Metropolitan Opera Orchestra, de Filarmonica della Scala, de Hong Kong Philharmonic en het Mahler Chamber Orchestra. Zijn visual music - een combinatie van beeldende kunst en muziek - was al te zien en te horen op exposities in Venetië, New York, Peking en Shanghai. Daarnaast gebruikt Tan Dun zijn kunst om de aandacht te vestigen op milieu en culturele diversiteit.