Thierry Fischer

Rol
Gastdirigent

Thierry Fischer begon zijn carrière als eerste fluitist in Hamburg en in het Opernhaus Zürich. Dirigeren werd pas later een prioriteit. Zijn eerste concerten gaf hij ter vervanging van een collega, wat hem in staat stelde het Chamber Orchestra of Europe te dirigeren terwijl hij er nog eerste fluitist was onder Claudio Abbado. Van 2001 tot 2006 was hij hoofddirigent en artistiek adviseur van het Ulster Orchestra en van 2008 tot 2011 chef-dirigent van de Nagoya Philharmonic. Zes jaar lang was hij hoofddirigent van het BBC National Orchestra of Wales.

Als gastdirigent houdt Fischer er een drukke agenda op na met onder andere concerten met het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het London Philharmonic Orchestra, de Oslo Philharmonic, het Salzburg Mozarteumorchester, l’ Orchestre de la Suisse Romande en de symfonieorkesten van Boston, Detroit en Atlanta. Fischer realiseerde talrijke opnames. Onder andere nam hij Frank Martins opera Der Sturm op met het Nederlands Radio Filharmonisch Orkest en Koor, waarvoor hij in 2012 de International Classical Music Award in de wacht sleepte.

Sinds 2009 is Fischer muziekdirecteur van het Utah Symphony Orchestra. Dankzij zijn energie en toewijding kon nieuw jong talent aangetrokken worden en zijn frisse kijk op programmering zorgde voor een herbronning van het orkest. Hij zal zijn functie daar dan ook tot 2019 uitoefenen. Tegelijk is hij eregastdirigent van de Nagoya Philharmonic.

www.thierryfischer.com

 

Thierry Fischer