Ein deutsches Requiem

Dag
Zaterdag 12.11.2022 - 20:00

Koningin Elisabethzaal

Straat
Astridplein 26
Postcode
2018
Woonplaats
Antwerpen
Ein deutsches Requiem, opus 45
Price range
Vanaf €20

Andere bestelopties

Ticketbalie

  • Koningin Astridplein 26
    2018 Antwerpen
    03 213 54 06
  • openingsuren: di, do en vr van 14:00 tot 17:00

Over dit concert

Toen Ein deutsches Requiem in première ging, kon Brahms tevreden terugblikken op een compositieproces van bijna vijftien jaar. Het succes van zijn monumentale werk voor koor, twee solisten en orkest gaf hem eindelijk het langverwachte zelfvertrouwen als symfonisch componist. Anders dan de meeste componisten koos Brahms bewust voor een vrije Duitse vertaling van de originele dodenmis, en creëerde hij zo een requiem dat vooral door en door menselijk is. Brahms’ bekendste koorwerk begeleidt niet alleen  de overledene op zijn laatste reis, maar biedt vooral ook troost aan hen die afscheid nemen. Elim Chan leidt het Collegium Vocale Gent en het Antwerp Symphony Orchestra doorheen een werk vol romantische pathos, intieme lyriek en serene troost. 

 

Bio's

Elim Chan

Functie
Chef-dirigent

Elim Chan werd geboren in Hongkong en studeerde aan het Smith College en de University of Michigan. Tijdens haar studies in Michigan was ze muziekdirecteur van het University of Michigan Campus Symphony Orchestra en het Michigan Pops Orchestra. In 2013 maakte ze deel uit van het Bruno Walter Conducting Scholarship en in 2015 volgde ze masterclasses bij Bernard Haitink in Lucerne. Chan werd in 2014 de eerste vrouwelijke winnaar van de Donatella Flick Conducting Competition. Dankzij haar overwinning was ze tijdens het seizoen 2015-2016 als assistent-dirigent verbonden aan het London Symphony Orchestra. Het seizoen daarop maakte ze deel uit van het Dudamel Fellowship-programma bij de Los Angeles Philharmonic. Vanaf seizoen 2019-2020 wordt ze chef-dirigent van het Antwerp Symphony Orchestra. Hoogtepunten dit seizoen zijn haar debuutconcerten bij o.a. het Koninklijk Concertgebouworkest, het Philharmonia Orchestra, het Royal Liverpool Philharmonic Orchestra, het Frankfurt Radio Symphony Orchestra, het Orchestre National de Lyon, het Rotterdams Philharmonisch Orkest en de Houston Symphony.

Lees verder

Chen Reiss

Instrument
sopraan

De Israëlische sopraan Chen Reiss startte haar carrière als lid van het ensemble van de Bayerische Staatsoper, onder leiding van Zubin Mehta.

Lees verder

Thomas Tatzl

Instrument
bariton

De Oostenrijkse bas-bariton Thomas Tatzl studeerde aan de University of Music and Performing Arts in Graz, en specialiseerde zich in het lied- en operarepertoire aan de University of Music and Performing Arts in Wenen. Tijdens en na zijn studies werd hij laureaat van prestigieuze wedstrijden als de International Song Competition in Berlijn, de Richard Tauber International Competition in Londen en de Zadek-Gesangwettbewerb in Wenen.

Lees verder
Collegium Vocale Gent

Collegium Vocale Gent

Instrument
koor

In 2010 was het precies veertig jaar geleden dat een groep bevriende studenten op initiatief van Philippe Herreweghe besliste het Collegium Vocale Gent te stichten. Het ensemble paste als één van de eerste de nieuwe inzichten inzake de uitvoering van barokmuziek toe op de vocale muziek. Deze authentieke, tekstgerichte en retorische aanpak zorgde voor een transparant klankidioom waardoor het ensemble in nauwelijks enkele jaren tijd wereldfaam verwierf en te gast was op alle belangrijke podia en muziekfestivals ter wereld. Intussen is Collegium Vocale Gent uitgegroeid tot een uiterst flexibel ensemble met een ruim repertoire uit verschillende stijlperiodes.

Lees verder