Elīna Garanča

Elīna Garanča (geboren 16 september 1976) is een Letse mezzosopraan. Met een muzikale familieachtergrond begon ze in 1996 met haar studie zang in haar geboortestad Riga en vervolgde ze haar studie in Wenen en in de Verenigde Staten. In 1999 won ze de eerste plaats in een belangrijke wedstrijd in Finland en begon ze aan een carrière in Europa. Wereldwijde engagementen volgden al snel op haar optredens op het Salzburger Festspiele 2003.

In 1996 ging ze naar het Letse conservatorium om bij Sergej Martinov zang te studeren. Ze vervolgde haar studie in Wenen bij Irina Gavrilovici en in de Verenigde Staten bij Virginia Zeani. Garanča begon haar professionele carrière bij het Meiningen Court Theatre in Meiningen, Duitsland, en werkte later bij de Opera van Frankfurt. In 1999 won ze de Mirjam Helin Singing Competition in Helsinki, Finland.

Garanča's internationale doorbraak kwam in 2003 op het Salzburger Festspiele toen ze Annio zong in een productie van Mozarts La clemenza di Tito, onder leiding van Nikolaus Harnoncourt. Al snel volgden grote engagementen, zoals Charlotte in Werther, Dorabella in Così fan tutte bij de Weense Staatsopera (2004) en Dorabella in een Parijse productie onder leiding van Patrice Chéreau (2005). In 2006 keerde ze terug naar La clemenza di Tito, ditmaal met de rol van Sesto. Op 12 januari 2008 maakte Garanča haar gezelschap en huisdebuut bij de Metropolitan Opera in New York, in de rol van Rosina in Rossini's Il barbiere di Siviglia.[7] Van haar debuut schreef Bernard Holland in The New York Times: "Garanca is het echte werk ..... Moderne zangtechnieken passen zich met moeite aan Rossini's nadruk op snelheid, lichtheid en atletische articulatie aan, en mevrouw Garanca was de enige op het podium die volledig comfortabel klonk. De lyrische passages zongen uit; de afleveringen van de renbaan levering waren volledig in de hand" Garanča zong de hoofdrol van Georges Bizet's Carmen in de productie van de Metropolitan Opera van 2010. Tijdens het openingsconcert van het Rheingau Musikfestival 2011 in de abdij van Eberbach bracht ze Alban Berg's Sieben frühe Lieder met het hr-Sinfonieorchester onder leiding van Paavo Järvi.

In mei 2018 debuteerde Garanča als Dalila in Camille Saint-Saëns' Samson et Dalila in Wiener Staatsoper onder leiding van Marco Armiliato.

Garanča: "Voor mij is het niet professioneel om het podium op te gaan en op te branden," zei ze. "Mijn eerste doel is om mijn stem te presenteren. Hieraan voeg ik geen specifieke orde-uitdrukking, karakter, emotie toe. Maar eerst en vooral gaat het om de stem. Ik ben tenslotte een zangeres. Anders was ik een actrice geweest".