Fado en Portugese volksliederen

Dag
Zaterdag 27.05.2017 - 20:00

Koningin Elisabethzaal

Straat
Astridplein 26
Postcode
2018
Woonplaats
Antwerpen
Price range
€21 - €28

Andere bestelopties

Ticketbalie

  • Koningin Astridplein 26
    2018 Antwerpen
    03 213 54 06
  • openingsuren: di, do en vr van 14:00 tot 17:00

Over dit concert

Voor dit concert gaan Cristina Branco en Mário Laginha de uitdaging aan om enkele iconische melodieën uit de Portugese volksmuziek te herwerken. Van de arcadische rust van Mirandum se fui à la guerra, José embala o menino en Laurinda, linda, linda tot de stedelijke broeierigheid van fado-klassiekers als Abandono, Maria Lisboa en Barco Negro. Fado en het Portugese lied liggen Cristina Branco na aan het hart. Haar bijzondere liefde voor fado en haar buitengewone bewondering voor de grote fado-zangeres Amália Rodrigues zijn in tal van haar albums hoorbaar. Ook op de honderden concerten die ze wereldwijd gaf, bekleedt het Portugese lied een ereplaats. Overal waar ze komt, zet ze zich samen met diverse orkesten en ensembles in voor de muzikale tradities van haar vaderland. Mário Laginha komt uit de regionen van jazz, maar zijn interesse in het muzikale experiment beweegt hem naar het kruispunt tussen fado, jazz, klassieke en volksmuziek. Zijn smaakvolle orkestrale arrangementen zorgen voor een stilistische eenheid.

Bio's

Dirk Brossé

Dirk Brossé

Functie
Gastdirigent

Dirk Brossé is in 1960 geboren te Gent. Hij is een veelzijdige componist en een gerespecteerde dirigent op de internationale muziekscène. Hij is muziekdirecteur van het Chamber Orchestra of Philadelphia, muziekdirecteur van het Filmfestival Gent en muziekdirecteur en hoofddirigent van de ‘Star Wars in Concert World tour’. Hij genoot zijn opleiding in Gent, Brussel, Maastricht, Wenen en Keulen en combineert momenteel diverse leerstoelen met het doceren van compositie en orkestdirectie aan het conservatorium van Gent. Brossé dirigeert wereldwijd toporkesten, zoals het London Symphony Orchestra, in gerenommeerde concertzalen, zoals bijvoorbeeld de Royal Albert Hall in Londen.

Lees verder
Cristina Branco

Cristina Branco

Instrument
zang

De Portugese zangeres Cristina Branco leeft en ademt fado. Ze wordt bemind omwille van haar krachtige en doorvoelde nadruk op de poëzie van de tekst. Haar tekstkeuzes maakten van de muziek bovendien een ware drager van het poëtische en literaire Portugese erfgoed. Branco bracht verscheidene succesvolle cd’s uit en won in 1999 en in 2000 de Prix Choc voor ‘Beste Album’. Ze geeft wereldwijd concerten en toert regelmatig. Met Carlos Bica en João Paulo Esteves da Silva creëerde ze een concert voor het Schumannfest in Düsseldorf en ze vervoegde meerdere malen de Amsterdam Sinfonietta.

Lees verder
Mario Laginha

Mário Laginha

Instrument
piano

Mário Laginha wordt het vaakst geassocieerd met de jazzwereld: hij was een van de stichters van het Sexteto de Jazz de Lisboa, creëerde het Mário Laginha Decateto en hij leidt zijn eigen trio. Laginha absorbeerde echter een uitgebreid spectrum aan muzikale stijlen: naast jazz zijn ook de Braziliaanse, Indische en Afrikaanse muziek, pop, rock en klassiek aanwezig in zijn muzikale persoonlijkheid. Laginha onderhield verregaande samenwerkingen met Maria João, Pedro Burmester en Bernardo Sassetti. Met zijn trio, het Novo Trio (met gitarist Miguel Amaral en bassist Bernardo Moreira), bracht hij een opname uit die nieuwe wegen opende voor de jazz en de Portugese muziek.

Lees verder
Miguel Amaral

Miguel Amaral

Instrument
Portugese gitaar

Miguel Amaral kwam als zesjarige voor het eerst in contact met muziek als pianoleerling van Magdalena Leite de Castro. Hij studeerde Portugese gitaar bij Samuel Cabral en José Fontes Rocha en vervolmaakte zich bij Pedro Caldeira Cabral. Daarnaast studeerde hij analyse, harmonie en contrapunt bij Daniel Moreira en compositie bij Dimitris Andrikopoulos. De voorbijgaande jaren wijdde Amaral zich aan een solocarrière en in 2009 gaf hij een opmerkelijk recital in het Casa da Música in Porto. Hij treedt regelmatig op aan de zijde van muzikanten als Mário Laginha, Carlos Alves, Mário Franco en Paulo Faria de Carvalho.

Lees verder
Bernardo Moreira

Bernardo Moreira

Instrument
contrabas

Bernardo Moreira begon zijn jazzcarrière in 1985 als lid van het Moreiras Jazztet. Hij studeerde bij Niels-Henning Orsted Pedersen, Rufus Reid en Reggie Workman en volgde les bij Fernando Flores aan de Academia de Amadores de Música de Lisboa. De voorbije twintig jaar gaf Moreira zelf les in verscheidene scholen, waaronder de Hot Clube de Portugal Jazz School en ESML, waar hij nog altijd deel uitmaakt van de faculteit. Moreira speelde op talrijke jazzfestivals en realiseerde talrijke opnames. De laatste jaren reisde hij de wereld af met het Maria João/Mário Laguna Quartet, het Mário Laguna Trio, het Flora Purim/Ayirto Moreira Quintet en met de zangeres Cristina Branco.

Lees verder