Filipe Costa Raposo

Filipe Costa Raposo werd geboren op de Azoren (Portugal) en begon zijn studies viool op zevenjarige leeftijd bij professor Amâncio Cabral aan het Conservatório Regional de Ponta Delgada. Hij studeerde verder aan de Academia Nacional Superior de Orquestra in Lissabon bij professor Aníbal Lima en behaalde in 2018 zijn Bachelor-diploma met grootste onderscheiding.

Hij heeft al voorgespeeld voor o.a. Jean-Jacques Kantorow, Lisanne Soeterbroek en Jack Liebeck. Op het domein van kamermuziek studeerde hij bij Paulo Pacheco, Paul Wakabayashi en Artur Pizarro en hij volgde masterclasses bij Isabel Charisius en Razvan Popovici. Daarnaast trad hij op met Alissa Margulis, Ayako Ochi, Razvan Popovici, Ofer Canetti, David Poskin, Justus Grimm en Dasha Moroz.

In 2005, 2013 en 2018 ontving hij eervolle vermeldingen bij de 3e String Competition van het Conservatório Regional de Ponta Delgada, de Competition Jovem.com en de Vasco Barbosa National String Competition. In 2015 ontving hij de Dr. Joao Bernardo de Oliveira Rodrigues Prize en in 2017 was hij fellow van de Medeiros e Almeida Foundation. Sinds september 2018 is hij een ‘fellow’ van de Calouste Gulbenkian Foundation.

Hij speelde onder leiding van dirigenten als David Zinman, Robert Trevino, Reinbert de Leeuw en Philippe Herreweghe en bij orkesten als het Antwerp Symphony Orchestra, het symfonisch orkest van het conservatorium van Antwerpen, het Orquestra Metropolitana de Lisboa, het Orquestra Gulbenkian en het Orquestra Sinfonietta de Ponta Delgada. Als solist speelde hij metbij het Orquestra de Câmara de Ponta Delgada (2010), het Orquestra Quadrivium (2012) en het Koninklijk Conservatorium Antwerpen Camerata (2018).

Op dit moment volgt hij  het tweede jaar van een Master opleiding viool bij Tatiana Samouil en Benjamin Braude aan het conservatorium van Antwerpen.